
Sorin Moldovan este managing partner al societatii de expertiza Moldovan & Partners (www.contacluj.ro) din Cluj, expert contabil, membru ACCA si auditor financiar, cu o experienta bogata in companii romanesti si multinationale de servicii financiare, incluzand Big4.
Situatia actuala este cu siguranta una fara precedent in istoria antreprenoriatului din Romania. Contabilii, in calitate de furnizori de servicii de contabilitate au un rol important in aceste zile, fiind intermediari intre stat, prin masurile pe care le implementeaza si antreprenorii care isi vad afacerile afectate sau chiar blocate de criza actuala.
Daca pana acum ne masuram activitatea in perioade fiscale si exercitii financiare, acum, pentru noi activitatea se masoara in intervale de timp dintre ordonante si legi speciale, intre data publicarii masuri si apoi a normelor de aplicare.
Cum au reactionat firmele la situatia actuala ? Cati isi pot continua activitatea si cati au fost obligati sa isi suspende activitatea ?
Firmele au reactionat diferit, probabil si prin filtrul personalitatii fiecarui administrator. Ma refer aici la firmele afectate indirect, fiindca cele direct afectate, bineinteles ca au avut o reactie mai intensa. Dar si aici, unii au actionat oarecum in limitele noilor aparitii legislative (trimitere in somaj tehnic, asteptarea de clarificari privind certificatele necesare pentru obtinerea de facilitati), in timp ce altii au fost mai proactivi (au negociat deja cu furnizorii amanarea platii chiriilor, contractelor de leasing, etc. fara sa astepte vreun document suport de la stat).
Eu as imparti acum firmele in 3 categorii:
- Cele direct afectate (gen HORECA, agentii de turism, etc.), care pur si simplu nu mai au activitate generatoare de venituri. Ele nu prea au multe optiuni, deca sa astepte si sa se pregateasca pentru revenirea la normal;
- Cele afectate indirect (de ex aveau vanzari catre vestul Europei, sau catre China, sau nu mai primesc materii prime pentru productie). La ele o porblema importanta e blocajul livrarilor;
- Firme afectate “pozitiv”, daca putem folosi acest termen. Sunt si firme carora le-a crescut activitatea in aceasta perioada, in domenii ca industria alimentara, vanzare de produse online, vanzare de solutii de videoconferinte.
Si as mai mentiona o “bula” de societati, si anume cele prestatoare de servicii (cum suntem si noi) – aici s-a implementat masiv munca de acasa in aceasta perioada, si noi am idenficat 2 efecte:
- In acest domeniu fiind usor de continuat activitatea firmelor prin munca de acasa, exista senzatia ca problema nu e asa de mare. Insa uitam ca noi suntem minoritari, si ca industria “reala” nu poate implementa asa ceva;
- Cred ca toate cladirile de birouri din Cluj sunt in acest moment goale. Deci ma astept sa existe negocieri aproape colective pentru amanarea platii chiriilor pentru cateva luni, si mai departe, proprietarii sa isi negocieze pasuire de la plata ratelor bancare, pentru creditele aferente construirii acelor imobile.
Cum apreciati masurile pe care le-a luat statul in zilele precendente ? Care considerati ca este cea mai buna masura?
Daca ne referim la facilitatile fiscale pentru firme, masura cea mai buna, ca intentie, este cea privind subventionarea somajului tehnic. Din pacate am o mare problema, la fel ca alti colegi, cu modul de implementare – tarziu, taraganat, ambiguu (inca si acum asteptam clarificari), pe criterii nelogice (de ce s-ar analiza incasarile, si nu veniturile?) si interpretabile (ma refer la capacitatea de plata a salariilor).
Ce sfaturi le dati clientilor in aceste zile ? Cum tineti legatura cu ei ?
Evident si noi muncim de acasa, deci legatura o tinem de la distanta. Consultanta e relativ usor de facut, mai problematica e efectuarea misiunilor de audit financiar (suntem in plin busy season). Si va mai fi o problema cu primirea si contabilizarea actelor lunii martie, pentru serviciile contabile (probabil vor fi multe scanari de facut).
Ca si recomandari:
- Sa nu se panicheze;
- Desi intelegem urgenta, sa astepte pana exista o intelegere clara (coerenta) a noii legislatii privind facilitatile fiscale;
- Sa se astepte ca vor avea costuri (mi se pare nerealist sa ne asteptam ca statul o sa ne deconteze 100% din cheltuielile neproductive ce le vom avea in aceasta perioada);
- Daca se gandesc la concedieri, sa faca o analiza atenta – s-ar putea ca pe cand lucrurile vor reveni la normal, sa nu mai aiba cu cine sa produca. O atentie speciala ar trebui acordata angajatilor cheie/ valorosi (sa nu uitam ca pana acum o luna, toata lumea se plangea ca nu sunt destui oameni buni pe piata);
- Sa analizeze cu atentie aplicarea facilitatii de intarizere cu plata taxelor – daca nu au neaparat nevoie de ea (de exemplu, daca in acest moment nu au mari probleme cu incasarile), poate nu ar trebui inca sa apeleze la ea. Le va fi cu atat mai greu in viitor, cand vor avea de plata si sumele de acum;
- La fel, sa analizeze cu atentie ce contracte renegociaza, sau la ce furnizori renunta. E usor acum sa avem un motiv sa cerem diminuare de onorarii de la toata lumea – dar s-ar putea ca daca pierdem anumiti furnizori, sa ne fie mult mai greu sa ne revenim.
Ce parere aveti despre decizia de a nu se amana oficial depunerea declaratiilor ? Credeti ca masurile adoptate sunt suficiente pentru sprijinirea economiei ?
Mi se pare o idee buna – nu vad utilitatea amanarii inchiderilor contabile. Dimpotriva, mi se pare ca ne-am aglomera lunile urmatoare fara sa fie necesar, si ne-am face singuri viata mai grea. Plata contributiilor este unsa un aspect separat.
Daca ar fi ca statul sa mai introduca acum o masura de sprijin pentru companii, care ar fi aceasta ?
O firma care si-a inchis de tot activitatea, si si-a trimis angajatii in somaj tehnic (si eventual a reusit si sa isi renegocieze cotnractele cu furnizorii de servicii administrative), nu va mai avea alt cost semnificativ. Cred ca prioritar pentru el ear trebui sa fie pastrarea angajatilor – deci aici ajutorul mi se pare foarte important. Sa se sustina de catre stat acest efort, in mod real, nebirocratic, pe o perioada cat mai lunga, si la termen (sa nu uitam ca noi ii vom plati pe salariati la aceleasi termene ca si pana acum, deci e imperativ sa ne recuperam banii cat mai repede).
In incheiere, ce recomandari practice aveti pentru colegii care au firme de contabilitate ? Pentru ei si pentru clienti?
Evident, contractele noastre sunt deja, sau vor fi, subiectul unor solicitari de diminuare (este o obisnuinta ca, in perioade de criza, aceste contracte sa fie printre primele pe care firmele vor sa le renegocieze). Ceea ce duce la un paradox – pe de o parte clientii se asteapta sa ne diminuam onorariile, dar pe de alta parte se asteapta sa muncim mai mult pentru ei (sa le explicam noua legislatie, sa ii ajutam cu recuperarea banilor de la stat, etc). Ceea ce nu e normal. Eu cred ca trebuie luat fiecare caz in parte, si acceptata o diminuare, sau o pasuire, doar acolo unde e neaparata nevoie. Nu as accepta diminuarea pe linie a onorariilor, doar de frica pierderii clientilor.