Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In cazul pensiei, exista 3 tipuri de contributii:
Pilonul 1 – este pensia de stat, pentru care contributia se retine obligatoriu la salariati, PFA-uri, etc.
Pilonul 2 – este sistemul fondurilor de pensii administrate privat, cunoscut şi sub denumirea de pensii private obligatorii.
In prezent, pentru fiecare angajat, companiile retin din salariul brut o contributie la pensie de 25% pe care o vireaza la buget. Statul este responsabil apoi cu virarea unui procent de 4,75% la fondul de pensii – pilon 2 la care salariatul este participant.
Art. 30 al Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede:
(1) Persoanele în vârsta de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, și care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.
(2) Persoanele, altele decât cele prevăzute la alin. (1), în vârsta de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.
(3) Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, precum și cele care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricultură și în industria alimentară și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 2, 5 și 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1) până la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu excepția celor care au optat pentru plata cotei datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 138^3 sau 138^4, după caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Pilonul 3 – este o contributie facultativa la un fond de pensii administrate privat
Conform legislatiei fiscale, contribuţiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele reprezentând contribuţii la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entităţi autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, suportate de angajator pentru angajaţii proprii nu sunt supuse impozitului si contributiilor sociale daca indeplinesc 2 criterii:
a) sunt în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană
b) sunt cuprinse alaturi de alte tipuri de beneficii in plafonul de 33% din salariul de baza.
Am scris detaliat despre aceste beneficii in articolul : Beneficii salariale si extrasalariale 2024