Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Fiscul are la dispoziție mai multe soluții legale pentru recuperarea taxelor neplătite de la contribuabili.
1. Primul pas este trimiterea unei somații către contribuabil, prin care acesta este notificat cu privire la sumele restante și i se solicită plata într-un termen limitat. Trimiterea somatiei face parte din procedura executarii silite.
Somația este însoțită de un exemplar al titlului executoriu emis de organul de executare silită.
2.Medierea
In vederea realizării procedurii de mediere debitorul notifică organul fiscal cu privire la intenția sa în termen de 15 zile de la primirea somației. La notificare se anexează documente și informații care să susțină situația sa economică și financiară.
In termen de maximum 10 zile de la primirea notificării organul fiscal are obligația să organizeze întâlnirea cu contribuabilul în vederea procedurii de mediere.
Procedura de mediere constă în:
a) clarificarea întinderii obligației fiscale înscrise în somație, dacă respectivul debitor are obiecții cu privire la aceasta;
b) analiza de către organul fiscal împreună cu debitorul a situației economice și financiare a debitorului în scopul identificării unor soluții optime de stingere a obligațiilor fiscale, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesnirile la plată prevăzute de lege.
Rezultatul medierii, precum și soluțiile optime de stingere a obligațiilor fiscale se consemnează într-un proces-verbal.
In situația în care în termen de 15 zile de la finalizarea medierii nu se stinge debitul sau nu se solicită înlesnirea la plată, organul fiscal continuă măsurile de executare silită.
3.Esalonarea la plata
Contribuabilii pot solicita o eșalonare a datoriilor la stat.
Organul fiscal central acordă la cererea debitorilor eşalonări la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile de acordare a acestora. Pentru debitorii care nu au în proprietate bunuri în vederea constituirii de garanţii în cuantumul prevăzut de lege şi nici nu pot constitui niciun fel de garanţie ori cuantumul garanţiilor constituite este mai mic de 50% faţă de cuantumul obligaţiilor fiscale restante ce fac obiectul înlesnirilor la plată, eşalonarea se acordă pe cel mult 6 luni.
Exista si varianta de esalonare simplificata : pentru obligaţiile fiscale principale şi accesorii restante a căror vechime este de maximum 12 luni anterioare datei depunerii cererii şi nestinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală, administrate de organul fiscal central, se aprobă eşalonarea la plată pe o perioadă de cel mult 12 luni.
4.Compensarea datoriilor: Dacă contribuabilul are de primit bani de la stat (de exemplu, rambursări de TVA), ANAF poate compensa aceste sume cu datoriile fiscale existente.
5.Executarea silita
In cazul în care debitorul nu își plătește de bunăvoie obligațiile fiscale datorate, organul fiscal competent, pentru stingerea acestora, procedează la acțiuni de executare silită, potrivit prezentului cod, cu excepția cazului în care există o cerere de restituire/rambursare în curs de soluționare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanța fiscală datorată de debitor.
5.1. Executarea silită prin poprire: Sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești în lei și în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deținute și/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terțe persoane sau pe care aceștia le vor datora și/sau deține în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.
După înființarea popririi, terțul poprit este obligat:
a) să plătească, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înființării popririi sau de la data la care creanța devine exigibilă, după caz, organului fiscal suma reținută și cuvenită, în contul indicat de organul de executare silită;
b) să indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, înștiințând despre aceasta organul de executare silită;
c) în cazul înființării popririi asigurătorii, cu excepția popririi asigurătorii asupra sumelor din conturile bancare, să vireze, de îndată sau după data la care creanța devine exigibilă, organului fiscal suma indicată, în contul de garanții menționat de organul de executare silită.
5.2.Executarea silită a bunurilor mobile
Executarea silită a bunurilor mobile se face prin sechestrarea și valorificarea acestora, chiar dacă acestea se află la un terț. Sechestrul se instituie printr-un proces-verbal.
5.3.Executarea silită a bunurilor imobile
Sunt supuse executării silite bunurile imobile proprietate a debitorului. În situaţia în care debitorul deţine bunuri în proprietate comună cu alte persoane, executarea silită se întinde numai asupra bunurilor atribuite debitorului în urma partajului judiciar, respectiv asupra sultei.
5.4.Executarea silită a altor bunuri
Aici se poate regasi:
- executarea silită a fructelor neculese și a recoltelor prinse de rădăcini
- executarea silită a unui ansamblu de bunuri
6.Deschiderea procedurii insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014
Citeste si: Capcana amnistiilor fiscale: favorizeaza inechitatile si submineaza sistemul fiscal