- Momentul in care esti platit la timp de catre debitori este unul dintre cele mai placute momente. Ceea ce nu este la fel de placut si interesant este monitorizarea creantelor dumneavoastra. Atunci cand se emite o factura, se va inregistra in contabilitate creanta, insemnand ca un client iti datoreaza bani. De indata ce primesti plata de la acest client, trebuie sa faci si inregsitrarea. De cele mai multe ori se uita actualizarea creantelor si conturile clientiilor care desi au platit au ramas cu sold. Vreti sa scapati de aceasta grija a monitorizarii permanente a facturilor incasate? Luati in considerare utilizarea unui soft de contabilitate.
- Foarte multi antreprenori uita sa isi salveze copii ale chitantelor ce justifica cheltuieli deductibile, ceea ce poate duce la o serie de probleme cum ar fi impozite mai mari. De cate ori te –ai uitat la extrasul de cont bancar si nu ai avut nicio idee despre cei 100 de lei care apar fara explicatie?Este o cheltuiala a firmei sau este o plata accidental facuta din contul firmei? Neavand o chitanta care sa poata da detalii duce la cheltuieli fiscale , respectiv impozit mai mare. Sfaturi utile: puneti chitantele intr-un dosar plic inainte de a le arunca prin poseta , buzunar sau cosul de gunoi.
- Proprietarii micilor afaceri incearca adesea sa economiseasca bani si pentru acest fapt isi tin ei evidenta impozitelor si taxelor ce trebuie platite. In realitate, nu angajarea unui profesionist te va costa mai mult, ci erorile pe care le poti face daca nu platesti potrivit legislatiei darile la stat. Daca recurgeti la angajarea unui contabil acesta va fi mereu la current cu modificarile legislative plus ca o alta pereche de ochi nu este niciodata un lucru rau mai ales cand vine vorba de finante si impozite. Succesul unei afaceri depinde de acuratetea cu care sunt organizate documentele financiar-contabile.
- De foarte multe ori o sa stai in birou cu contabilul tau si o sa-ti spuna: EBITDA este mai mare decat anul trecut ceea ce inseamna ca este un lucru bun!!!. De foarte multe ori propietarii de afaceri nu cunosc semnificatia acestor abrevieri ale indicatorilor financiari. In consecinta, este foarte important ca proprietarul afacerii si contabilul lui sa vorbeasca aceeasi limba si sa se faca intelesi.
Oana Tomoiaga