CINE ARE OBLIGATIA DEPUNERII DECLARATIEI 307
“Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata”
- Beneficiarul transferului de active daca nu este înregistrat si nici nu se înregistreaza în scopuri de TVA ca urmare a transferului, pentru a declara ajustarea TVA-ului dedus de furnizor la achizitia de catre acesta a activelor respective, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care are loc transferul de active;
- Locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing, daca transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupaanularea la cerere a codului de TVA a acestuia, pentru a declara ajustarea TVA-ului dedus aferent bunurilor de capital si activelor corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmtoare celei în care are loc transferul dreptului de proprietate;
- Persoana impozabila al carei cod de TVA anulat din oficiu de organul fiscal conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e) din Codul fiscal, pentru a declara ajustarile de TVA prevazute la art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal nedeclarate în ultimul decont de TVA depus înaintea anularii înregistrarii în scopuri de TVA, sau pentru a corecta ajustrile incorecte declarate.
- Persoana impozabila al carei cod de TVA a fost anulat la cerere:
- pentru a declara ajustarile de TVA prevazute la art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal nedeclarate în ultimul decont de TVA depus înaintea anularii înregistrarii în scopuri de TVA, sau pentru a corecta ajustarile incorecte declarate.
- pentru solicitarea restituirii TVA colectate rezultata din regularizarile/ ajustarile prevazute la art. 134 alin. (5) din Codul fiscal si pct. 152 din norme, atunci când au fost emise facturi sau au fost încasate avansuri pentru contravaloarea partiala a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile, înainte de anularea codului de TVA, iar livrarea/prestarea intervine dupa anularea codului de TVA.
- pentru solicitarea restituirii TVA colectate rezultata din ajustarile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, pct. 161 alin. (4) i pct. 20 alin. (1) din norme, pentru operatiuni realizate înainte de anularea înregistrarii.
- pentru exercitarea dreptului de deducere, la data platii, a TVA neachitate aferenta achizitiilor de bunuri efectuate înainte de anularea codului de TVA, dar care nu se aflau în stoc la data anularii codului de TVA, rezultata din ajustarile prevazute la pct. 45 alin. (14) din norme, de persoanele impozabile care au efectuat achizitii pe perioada în care au aplicat sistemul TVA la încasare sau cele care au efectuat achizitii de la persoane impozabile care aplicau sistemul TVA la încasare.
CINE ARE OBLIGATIA DEPUNERII DECLARATIEI 311
“Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de înregistrare în scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal”
- Persoana impozabila al carei cod de TVA a fost anulat din oficiu de organul fiscal conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e) sau lit. h) din Codul fiscal:
– pentru a declara TVA care trebuie platita, care a fost colectata prin facturarea cu TVA a operatiunilor taxabile desfasurate începând cu data anularii codului de TVA si pâna la data reînregistrarii în scopuri de TVA (inclusiv pentru livrarile de bunuri prin organele de executare silita – plata TVA colectata se face de organul de executare), precum si pentru achizitiile de bunuri si/sau de servicii pentru care sunt persoane obligate la plata TVA (de exemplu: achizitii intracomunitare de bunuri, servicii intracomunitare primite, achizitii de bunuri supuse taxarii inverse conform art. 160), pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a intervenit exigibilitatea TVA.
- Persoana impozabila al carei cod de TVA a fost anulat din oficiu de organul fiscal conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e) sau la cerere conform art. 153 alin. (9) lit. g) si care a aplicat sistemul TVA la încasare:
– pentru a declara TVA care trebuie platit, care a fost colectata pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate înainte de anularea codului de TVA, dar a caror exigibilitate intervine în perioada începând cu data anularii codului de TVA si pâna la data reînregistrarii în scopuri de TVA, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a intervenit exigibilitatea TVA.