Coasigurarea – termenul zilei

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit Ordinului nr. 1549/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, persoanele asigurate la sanatate in sistemul public au posibilitatea de a lua in intretinere membrii ai familiei: sotul, sotia sau parintii care nu realizeaza venituri proprii. Acestia din urma dobandesc calitatea de coasigurati si vor avea acces la aceleasi servicii medicale precum o alta persoana asigurata in acest sistem. Copii minori si chiar si cei cu varsta intre 18 si 26 de ani, daca isi continua studiile, sunt asigurati automat in sistemul de sanatate fara ca acestia sa fie nevoiti sa plateasca contributia.

“Persoanele asigurate in baza art. 224 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat. ”

Atentie!  Coasiguratii nu pot avea la randul lor coasigurati in baza art. 213 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ce trebuie sa faca asiguratul care vrea sa ia in intretinere sotul/sotia/ sau un parinte?

Angajatul trebuie sa pregateasca o documentatie pe care sa o prezinte angajatorului sau, din aceasta documentatie fac parte urmatoarele acte:

  • declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiv;
  • copia actului de identitate al persoanei coasigurate;
  • copia actului care atesta relatia de rudenie intre salariat si coasigurat (certificat de casatorie; certificat de nastere; etc);
  • o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii.

Ce trebuie sa faca angajatorul?

Documentele primite de la angajat in vederea coasigurarii unui membru al familiei se vor arhiva la dosarul de personal.

Pe de alta parte, angajatorul este obligat sa completeze si sa declare prin formularul 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” la sectiunea “Detalii CO- Asigurati” datele cu privire la coasiguratii angajatului (nume/prenume si CNP).

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

One Thought to “Coasigurarea – termenul zilei”

  1. Hanca Antoniu Bogdan

    Articolul ar fi trebuit completat cu date referitoare la coasiguratii persoanelor asigurate prin declaratia unica ( persoane fizice autorizate , liber profesionisti ,etc )

Comentariul tau aici