Codul de procedura fiscala modificat prin Ordonanta 11/2022: inactivitate, regularizare dividende

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Un nou set de masuri fiscale a fost publicat in MOF in 31.01.2022. Este vorba de Ordonanta 11/2022 care aduce modificari atat codului de procedura fiscala cat si codului fiscal.

Despre modificarile aduse codului fiscal am scris aici: SINTEZA: noi modificari la Codul fiscal in 2022 cf O11/31.01.2022

Modificarile aduse Codului de procedura fiscala sunt sintetizate mai jos:

  1. Referitor la secretul fiscal, organul fiscal va putea transmite informațiile pe care le deține si institutiilor publice (inainte era vorba numai de autoritati publice) precum si instituțiilor de interes public definite potrivit actelor normative de organizare și funcționare, care sunt învestite să îndeplinească un serviciu de interes public, în scopul îndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege;
  2. În scopul aplicării prevederilor referitoare la transmiterea informatiei de la organul fiscal catre alte entitati, autoritățile publice, instituțiile publice, instituțiile de interes public și autoritățile judiciare pot încheia protocol privind schimbul de informații cu organul fiscal deținător al informației, ce se transmite prin sistemul informatic propriu al Ministerului Finanțelor/A.N.A.F., denumit PatrimVen.
  3. Referitor la comunicarea actului administrativ fiscal, in cazul actelor administrative fiscale emise de către organul fiscal central, mijloacele electronice de transmitere la distanță, procedura de comunicare a actelor administrative fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanță, precum și condițiile în care aceasta se realizează se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F., cu avizul Autorității pentru Digitalizarea României. Actele administrative fiscale emise de organul fiscal central care se transmit obligatoriu prin asemenea mijloace se stabilesc prin ordin al președintelui A.N.A.F. În scopul comunicării actelor administrative prevăzute anterior, organul fiscal central poate să înregistreze din oficiu contribuabilii/plătitorii în sistemul de comunicare electronică prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Procedura de înregistrare din oficiu se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F.
  4. In ce priveste soluția fiscală individuală anticipată și acordul de preț în avans se extinde termenul pentru soluționarea cererii de emitere a soluției fiscale individuale anticipate de la 3 la 6 luni.
  5.  Prin ordin al ministrului finanțelor se stabilește procedura privind emiterea soluției fiscale individuale anticipate, precum și conținutul cererii pentru emiterea soluției fiscale individuale anticipate. Anterior, procedura se stabilea prin ordin ANAF. Ramane sa se stabileasca prin ordin al președintelui A.N.A.F. procedura privind emiterea acordului de preț în avans, precum și conținutul cererii pentru emiterea acordului de preț în avans și a cererii de modificare, extindere sau revizuire a acordului de preț în avans.
  6. In ce priveste obligatia de furnizare periodica de informatii de catre contribuabil inspre organul fiscal se introduce ca element de noutate faptul ca acei contribuabili/plătitori care pun la dispoziție o interfață electronică prin care se facilitează tranzacțiile comerciale online vor fi obligati să furnizeze periodic organului fiscal central informații referitoare la tranzacțiile desfășurate prin intermediul acesteia.Furnizarea informațiilor se va face prin completarea unei declarații pe propria răspundere.
  7. Referitor la PatrimVen se precizeaza ca prin ordin al președintelui A.N.A.F (anterior prin ordin al Ministerului de Finante) se aprobă: procedura de înrolare, precum și modalitățile de acces în PatrimVen dar si condițiile de furnizare a informațiilor, modelul-cadru al protocolului de colaborare, procedura privind schimbul de informații între A.N.A.F. și persoanele juridice de drept privat semnatare, precum și modalitățile de acces în sistemele informatice dedicate.
  8. Se modifica prevederile referitoare la obligatiile de raportare ale entitatilor in inactivitate temporara, astfel ca entitățile înregistrate în registrul comerțului, pentru care există înscrise mențiuni privind inactivitatea temporară, nu au obligația depunerii declarațiilor fiscale pentru perioada în care se află în inactivitate temporară, începând cu data de 1 a lunii următoare înscrierii mențiunii privind inactivitatea temporară în registrul comerțului. Celelalte entități, nu au obligația depunerii declarațiilor fiscale, pentru perioada pentru care au solicitat suspendarea activității la organismele care le-au autorizat, începând cu data de 1 a lunii următoare înscrierii mențiunii privind suspendarea activității în registrul contribuabililor. Aplicarea acestor prevederi încetează la data reluării activității sau la împlinirea unui termen de 3 ani de la data înregistrării în registrul comerțului a mențiunii privind inactivitatea temporară sau a mențiunii privind suspendarea activității în registrul contribuabililor. Obligațiile de declarare, aferente activității desfășurate anterior înregistrării inactivității temporare/suspendării, se mențin.
  9. In ce priveste competența de efectuare a inspecției fiscale se introduce prevederea ca, competența de efectuare a inspecției fiscale în cazul creanțelor administrate de organul fiscal central poate fi stabilită prin ordin al președintelui A.N.A.F. și în sarcina altor organe fiscale care nu au competență potrivit cap. I al titlului III CPF. Aceste prevederi se aplica si in cazul verificării documentare efectuate de către organele de inspecție fiscală.
  10. In cazul regularizarii dividendelor, in situatia in care din regularizarea anuală a dividendelor distribuite parțial în cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, rezultă sume de restituit de la buget, plătitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declarație de regularizare/cerere de restituire, după restituirea de către asociați sau acționari a dividendelor plătite sau după aprobarea situațiilor financiare anuale în cazul dividendelor interimare distribuite neplătite, până la împlinirea termenului de prescripție a dreptului de a cere restituirea. Pentru diferențele de restituit sunt aplicabile prevederile art. 167 sau 168, după caz.
  11. Referitor la conditiile esalonarii la plata, una dintre acestea era ca debitorul sa nu se afle în procedura insolvenței. Prin Ordonanta se introduce insa o prevedere suplimentara, aceea ca debitorul care se află în procedura insolvenței și dorește eșalonarea la plată poate solicita această înlesnire la plată cu condiția ca până la data emiterii deciziei de eșalonare la plată să iasă din procedura insolvenței. Tot din lista de conditii se elimina conditia ca debitorului sa nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară.
  12. Se modifica una din conditiile pentru mentinerea esalonarii, adica daca in prezent una dintre conditii era să achite sumele pentru care s-a stabilit răspunderea potrivit prevederilor legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară potrivit prevederilor art. 25 și 26, în cel mult 30 de zile de la data stabilirii răspunderii. Prin ordonanta se introduce o excepție de la aceasta regula, respectiv in situația în care debitorul a solicitat eșalonarea la plată potrivit art. 195.

Articole similare

Comentariul tau aici