Codul special de TVA- cand este necesar si cum se obtine ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Pe scurt si foarte simplificat , ai obligatia sa te inregistrezi in scop special de TVA daca esti neplatitor de TVA si:

 • efectuezi achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de peste 34.000 lei/an sau
 • efectuezi achizitii intracomunitare de servicii de la persoane impozabile, indiferent de plafon sau
 • prestezi servicii intracomunitare catre persoane impozabile, indiferent de plafon.

Vom vedea in cele ce urmeaza si o analiza mai detaliata a obligatiilor de inregistrare si procedurii de urmat.

Baza legala : Art. 317 din Codul fiscal – Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii

Acesta prevede ca :

Are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA:

a) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România și persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate și care nu au obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) – d) sau alin. (2), care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziției intracomunitare, dacă valoarea achiziției intracomunitare respective depășește plafonul pentru achiziții intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziția intracomunitară;

Cu alte cuvinte, daca esti neplatitor de TVA dar efectuezi achizitii intracomunitare de bunuri peste plafonul de 34.000 lei/an (10.000 euro la cursul de la data aderarii care a fost 3.4 lei/eur) , ai obligatia de a solicita codul special inainte de a derula tranzactia.


b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

Acest art 307 alin (2) arata ca taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) și care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 316 alin. (4) sau (6).

Cu alte cuvinte, daca prestezi servicii intracomunitare, pentru care se aplica regula de la art. 278 alin (2) adica prestezi servicii catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare apare obligatia de a detine cod special de TVA.

Asadar, trebuie sa analizezi daca beneficiarul serviciilor este persoana impozabila sau nu.

 • daca este persoana impozabila atunci trebuie sa soliciti cod special de TVA.
 • daca nu este persoana impozabila (de ex. fizica) atunci nu trebuie sa soliciti cod special de TVA.

Ca mentiune, daca se aplica regula de la art 278 alin (3) adica daca prestarea serviciilor se face catre o persoana neimpozabile, atunci nu exista obligatia de solicita cod special de TVA.


c) persoana impozabilă care își are stabilit sediul activității economice în România, care nu este înregistrată și nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), dacă primește de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective;

Cu alte cuvinte, daca esti neplatitor de TVA si achizitionezi servicii intracomunitare de la persoane impozabile ai obligatia de a detine cod special de TVA.

Asadar si aici trebuie sa analizezi daca furnizorul este persoana impozabila si daca DA atunci soliciti cod special, daca NU atunci nu soliciti cod special.


d) persoana impozabilă care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 3151, care nu este deja înregistrată conform lit. a) – c) ori a alin. (2), dacă efectuează livrări intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 315.1 alin. (8) lit. c) sau d), înainte de livrarea bunurilor.

Cum se realizeaza inregistrarea in scop special de TVA?

Baza legala : Ordinul nr. 631 din 9 februarie 2016 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare de înregistrare/anulare a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată

Potrivit acestui ordin, pentru inregistrarea in scop special de TVA se depune Declarația de înregistrare în scopuri de TVA/Declarație de mențiuni a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii, precum și pentru agricultorii care efectuează livrări intracomunitare de bunuri Formular 091.

Formularul se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeț și corect, toate datele prevăzute:
a) un exemplar, semnat conform legii, se depune la organul fiscal competent, direct la registratură sau la poștă, prin scrisoare recomandată;
b) un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.

De retinut!

 • Înregistrarea în scopuri de TVA conform prezentului articol nu conferă persoanei impozabile calitatea de persoană înregistrată normal în scopuri de TVA
 • Codul special trebuie obtinut inainte de derularea operatiunilor respective .
 • Daca ulterior se obtine cod normal de TVA conform art 316, atunci trebuie anulat codul special de TVA obtinut conform art 317.

Articole similare

14 Thoughts to “Codul special de TVA- cand este necesar si cum se obtine ?”

 1. Buna ziua. Ce obligații fiscale am dacă efectuez achiziții sau prestări de servicii intracomunitare și sunt neplătitor de TVA?

 2. Aurora

  Buna ziua.
  O firma neplatitoare de tva, vinde un autovehicul second hand catre o firma din UE, care detine nr de tva intracomunitar. Dpdv al tva-ului are vreo obligatie de plata, sau de obtinere cod special de tva?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 3. Alina

  Buna ziua,
  PFA neplatitoare de TVA factureaza prestari servicii catre o firma neplatitoare de TVA din UK. Are obligatia de a se inregistra pentru TVA intracomunitar si sa factureze cu TVA ?
  Multumesc

 4. Alex

  Buna ziua,
  In cazul in care se presteaza servicii de consultanta juridica pe teritoriul Romaniei de catre o firma neplatitoare de TVA pentru o firma din UE platitore de TVA este necesar codul special de TVA?
  Multumesc

 5. ghita

  Buna ziua
  Am obtinut cod special TVA pentru prestare servicii intracomunitare catre persoana impozabila . In ce decont D3.. declar prestarea , ca in D390 nu se raporteaza ??
  Sarbatori fericite si la multi ani !!

  1. stanescu elena

   daca obtin cod special intracomunitar de TVA– depun decont 301si 390

   1. VICTOR LESANU

    AM ACHIZITIE PE COD SPECIAL TVA 6200 EURO FACTURA TOTALA PLATA SE FACE IN RATE , INTOCMESC DECL 390 SI 301 DAR CUM LUNAR PE FIECARE RATA SAU TOTAL

 6. Buna ziua,
  In situatia in care am un PFA in Romania, si doresc achizitia de bunuri dintr-o tara UE si vand bunurile intr-o alta tara din UE, am nevoie de TVA Special. Pot sa achizitionez la pret Net si sa vand la client din UE la pret brut, taxand TVA 19% ?
  Multumesc

 7. Claudia

  Buna ziua,
  Sunt neplatitoare de TVA, insa va trebui sa fac plati catre Facebook si Google pentru anumiti clienti. Am nevoie de acest cod intracomunitar?

  Multumesc anticipat!

 8. Maria

  Buna ziua,

  Sunt neplatitor de TVA si achizitionez bunuri din UK, am nevoie de cod special de TVA?

  Multumesc!

  1. admin

   Buna ziua, daca valoarea achizitiei nu depaseste 34.000 lei, atunci nu aveti obligatia de a solicita cod special de TVA. Daca depasiti aceasta suma, inaintea depasirii trebuie sa solicitati codul special.

 9. Nicu

  Buna ziua, asa avea o intrebare pe acest subiect : sunt neplatitor de TVA si doresc sa vand bunuri in UE. Trebuie sau nu sa obtin cod special de tva?

  1. admin

   In situatia in care vindeti bunuri in UE, nu aveti obligatia de a detine codul special de TVA.

Comentariul tau aici