Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In data de 25 mai 2022 a fost inaintata la Senat o propunere de modificare a Codului Muncii, prin care in situatii de criza (locala, nationala, regionala, europeana) sa se poate aplica masuri de sprijin pentru angajati si angajatori printr-un program de tip kurzarbeit.
In unele tari europene acest tip de masura este reglementat si pentru alte tipuri de criza. In Romania acest tip de masura a fost reglementat prin OUG 132/2020 insa poate fi aplicat doar inca 3 luni de dupa incetarea starii de alerta.
Prin propunerea legislativa se instituie posibilitatea ca in anumite situatii de criza care vor fi definite prin HG sau prin decizii ale altor autoritati publice, de exemplu seceta, inundatii, razboi in vecinatatea Romaniei sa se aplice masuri de tip kurzarbeit.
Se propune introducerea unui art 53.2 dupa art. 53.1 care sa prevada ca in cazul suspendarii temporare a unor societati determinata de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu sau a unei alte situatii exceptionale, justificata de o situatie neprevazuta care determina oprirea fortata a activitatilor uneia/mai multor societati comerciale pe o perioada de timp mai mare de doua saptamani, care duce la suspendari temporare a contractelor individuale de munca, din initiativa angajatorului, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut pe tara.