Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Potrivit Codului muncii, concediul pentru formare profesionala, respectiv concediul pentru studii este acordat salariatilor, la cerere iar acesta se poate acorda cu sau fara plata potrivit art 149.
Concediile fără plata pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din iniţiativa sa. Este de luat in considerare si faptul ca angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, după caz, cu acordul reprezentanţilor salariaţilor şi numai dacă absenta salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
Cererea de concediu trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o luna înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.Efectuarea concediului fără plata pentru formare profesională se poate realiza şi fractionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior.
Potrivit art. 152, în cazul în care în cursul unui an calendaristic, pentru salariaţii în vârsta de până la 25 de ani şi, respectiv, în cursul a 2 ani calendaristici consecutivi, pentru salariaţii în vârsta de peste 25 de ani, nu a fost asigurata participarea la o formare profesională pe cheltuiala angajatorului, salariatul în cauza are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare.
În situaţia prevăzută mai sus, indemnizaţia de concediu va fi stabilită conform art. 145., respectiv salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu care nu poate fi mai mica decât valoarea totală a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectiva, Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnica a veniturilor din luna/lunile în care este efectuat concediul, multiplicata cu numărul de zile de concediu, iar perioada în care salariatul beneficiază de concediu plătit se stabileşte de comun acord cu angajatorul.
Cererea de concediu plătit pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o luna înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
Observatie: Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.
Formarea profesională a salariaţilor, potrivit art 189 se poate realiza prin următoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională
b) stagii de adaptare profesională la cerinţele postului şi ale locului de muncă
c) stagii de practica şi specializare în ţara şi în străinătate
d) ucenicie organizată la locul de muncă
e) formare individualizata
f) alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
Articol realizat de Tiplea Erika