Concluziile conferintei Contzilla Accounting Days, Bucuresti, 6 martie 2025

Pe 6 martie 2025, Bucureștiul a găzduit evenimentul Contzilla Accounting Days, un reper important în domeniul contabilității. Evenimentul a reunit un număr semnificativ de specialiști de renume din diverse arii de expertiză – contabilitate, juridic, fiscalitate și IT – subliniind importanța colaborării interdisciplinare.

Contabilitatea, aflată la intersecția mai multor domenii, joacă un rol esențial în susținerea mediului antreprenorial românesc. O cooperare eficientă între experți din diferite sectoare este crucială pentru dezvoltarea și adaptarea continuă la provocările economice și legislative actuale.

Pentru cei care nu au reusit sa participe sintetizam cateva idei importante:

Delia Mircea, Coordonator editorial Contzilla.ro

„ Contzilla.ro a implinit 16 ani. Sunt 16 ani de cand scriem cu pasiune despre contabilitate. Am fost insa preponderent online. Este al doilea eveniment cu prezenta fizica pe care il organizam dupa cel de la Cluj, din toamna anului precedent”

Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar a facut un overview asupra situatiei actuale, macroeconomice, politice si geopolitice. Cateva dintre concluziile prezentarii:

  • Romania a avut in 2024 o crestere economica de 350 miliarde de euro. Distributia cresterii economice nu a fost facuta insa uniform.
  • industria din Romania a avut al treilea an de scadere economica. Este in continuare principala ramura economica din Romania. Este corelata cu industria Germaniei.
  • IT are o pondere in PIB de 7%, dar se inregistreaza o stagnare in industrie.
  • investitiile straine directe au inregistrat o scadere evidenta. Romania ar mai fi avut nevoie de 10 ani de investitii straine pentru a se consolida mai mult. Fara capital strain ne va fi mai greu.
  • industria entertainment-ului aduce crestere economica. Este o industrie care a crescut exponential.

Vlad Dimitriu, Tax director, Taxhouse a prezentat principalele noutati fiscale aduse de anul 2025 si provocari/tendinte in cadrul inspectiilor fiscale.

Cuplati-va centurile de siguranta fiindca urmeaza zone cu turbulente”. Turbulentele sunt generate de incertitudinile si schimbarile de care avem parte in ultima perioada.

Una dintre modificarile importante aduse de anul 2024 a fost impozitul minim pe cifra de afaceri.

Anul 2025 aduce ca noutati: majorarea impozitului pe dividende de la 8 la 10%, modificari in domeniul microintreprinderilor, modificari in zona persoanelor fizice.

Exista si o zona de bonificatii/facilitati – 3% acordata din impozitul pe profit/veniturile microintreprinderilor cu respectarea anumitor conditii. Se acorda din oficiu de catre organele fiscale.

Nadia Oanea, Fondatoare Tax& Training a vorbit despre provocari si solutii fiscale pentru business-uri in faza de crestere.

In cadrul prezentarii s-a discutat despre:

  • Creștere organică : ce facem cand Business-ul creste de la sine – una sau mai multe firme?
  • Creștere prin M&A – care sunt tipurile de tranzacții eficiente fiscal?
  • Finanțarea prin împrumut versus capital propriu – cum să finanțăm dezvoltarea și să beneficiem de deduceri fiscale?
  • Cum ne ajuta structura de holding in diferite faze de crestere ?
  • Internaționalizarea afacerii – cum se poate face și la ce să fii atent din perspectivă fiscală?

In cadrul Panel 1, de contabilitate am discutat provocarile firmelor de contabilitate, eliminarea facilitatilor fiscale, zone neclare din legislatia fiscala, optimizare fiscala, organizarea activitatii de salarizare, controale ANAF, analiza financiara

Ioana Iconar, Managing Partner A&I Consulting, Cluj-Napoca

Principalele  provocari ale firmele de contabilitate din Romania:

  • digitalizarea si automatizarea proceselor: necesita investitii in tehnlogie, in cresterea capacitatii de inovare a firmelor de contabilitate
  • lipsa fortei de munca specializate – firmele de contabilitate vor cauta economisti capabili sa ofere si partea de consultanta, de interpretare a datelor, sa aiba capacitate de relationare. Avem nesansa sa cautam “ supereroi” care sa lucreze cu noi ca sa ne ajute sa trecem in “era “ urmatoare pentru firmele de contabilitate.

Oana Luca, Partener EuroCount Fiscal Audit, Cluj-Napoca a vorbit despre zonele neclare din legislatia fiscala.

In Romania modificarile fiscale sunt foarte multe si foarte dese, nu sunt lasate suficient timp in dezbatere publica, nu sunt implicati profesionistii si nu exista studii de impact.

Principalele neclaritati : la impozit pe profit: deductibilitatea cheltuielilor intragrup, in zona de TVA deductibilitatea pentru tranzactiile intragrup.

Si noi profesionistii ar trebui sa fim o voce, dar si antreprenorii ar trebui sa fie voce, in timp util, nu dupa ce actele s-au publicat in Monitorul Oficial.

Cristian Rapcencu, fondator Noutatifiscale.ro a sintetizat principalele noutati in domeniul impozitului pe profit. Incepand cu anul 2025 nu sunt modificari semnificative, modificari majore au fost aduse incepand cu 2024.

S-a discutat despre ultimele modificari in regulile privind reportarea pierderilor, deductibilitatea ajustarilor pentru deprecierea creantele neincasate si deductibilitatea cheltuielilor aferente sediilor sociale.

Mihaela Teleman, General Manager, Acountess, a discutat despre cele mai dificile industrii din punct de vedere contabil:  ne uitam in doua directii: industria din care provin companiile si structura afacerii: este internationala sau este doar din Romania.

Domeniile de activitate cu risc sunt Horeca, retail, constructii. Sunt domenii vulnerabile care se confrunta si cu o mai grea implementare de software.

Flavius Jakubowicz, Presedinte AAFBR, Managing Partner Jasill, a prezentat principalele controverse privind contabilitatea si fiscalitatea tranzacțiilor cu cryptomonede.

Acest subiect este important deoarece tot mai multe tranzacții și investiții implică active digitale. Metodele tradiționale sunt insuficiente pentru Noile Tehnologii Emergente (NET).

Este important sa fie documentate tranzactiile in manualul de politici si proceduri contabile si anexat tot fluxul pentru tranzactii.

Mariana Moldovan, Head of Tax, Grant Thornton Romania,  a avut o prezentare despre TVA  intre digitalizare si viitorul inspectiilor fiscale.

TVA este o taxă complexă, vulnerabilă la evaziune și fraudă. România înregistrează cel mai mare gap de TVA din UE.

Au fost prezentate principalele provocări în facturarea electronica:

  • erori tehnice frecvente generate de funcționarea defectuoasă a sistemului
  • preluarea eronată a codurilor și semnelor din facturile de corecție
  • omisiuni în transmitere sau transmiterea cu întârziere a facturilor
  • inregistrarea facturilor neprimite prin e-Factura
  • efectuarea unor reconcilieri între facturile electronice și documentele justificative relevante

In cadrul Panelului  2 Digitalizare  am discutat despre instrumente digitale utilizate de catre societatile de contabilitate, implemementarea e-Factura, urmarirea orelor de consultanta, implementarea SAF-T la clienti, probleme in digitalizarea firmelor de contabilitate, digitalizarea procesului de predare-primire documente, e-Declaratia unica, decontul precompletat de TVA

Carmen Sandu,  Fondator si partener DC Conta a vorbit despre impactul e-factura in activitatea de procesare a facturilor. Unele facturi pentru care procesarea dura 5-6 ore se pot acum opera in 20 de minute.

Cand s-a implementat e-factura am stabilit o procedura prin care am agreat obligatia clientului de a verifica facturile emise si primite in primele 5 zile ale lunii, iar daca nu anunta posibile probleme,  incepem sa procesam facturile din SPV.

Cosmin Dumitrascu, Fondator ABS Group: trebuie sa ne referim in ofertare la timpul petrecut pe client. Nu mai functioneaza un criteriu precum numarul de documente de operat.

Ar fi recomandat sa fie structurati clientii pe categorii.

Stefan Marogel, CEO Brunomag.ro:

  • urgentele, munca neplanificata sunt inamicii principali  ai eficientei
  • firmele de contabilitate se specializeaza pe anumite categorii de servicii
  • exista in piata o oportunitate pentru serviciile suplimentare

Maria Junghiatu, Accounting Partner, TPA Romania a analizat problemele intalnite in practica la decontul precompletat de TVA: diferente de temporalitate datorate modului cum declaram noi si partenerii nostri, probleme datorate exigibilitatii, datorita faptului ca ANAF nu are o baza de date suficienta – ex. incasari in avans, in situatia corectarii declaratiei 390.

Imbunatatiri de cand a debutat e-decontul de tva: nu mai sunt atat de multe dublari din ce se extrage din e-factura si 394, declararea facturilor catre persoane fizice.

Cristina Ienciu, fondatoare Fondator Fair Revive a discutat despre tendințe în insolvență și restructurare si principalele provocări ale mediului de afaceri.

In 2024 s-au înregistrat cele mai multe insolvențe din ultimii 6 ani. In 2024 vs 2023 a existat 9,4% creștere la acest capitol.

Scopul restructurarilor este salvarea companiilor în dificultate și continuarea afacerii.

Exista o serie de semne de avertizare a dificultatii precum cifră de afaceri în scădere, scăderea unor indicatori esențiali dar si lipsa lichidității : 60% din companii se confruntă cu această problemă.

Lucian Andrei, Bolt Business,  a prezentat provocările actuale în gestionarea transportului pentru companii:

  • deconturi multiple și proces administrativ greoi
  • costuri neprevăzute și dificultăți în controlul bugetului
  • lipsa unei soluții centralizate pentru toate tipurile de transport

si solutia oferite de platforma Bolt Busines:  facturare lunară unică, fără stresul deconturilor.

Melinda Morariu, Director general IMM Club,  a facut o analiza a situatiei IMM-urilor si  a a prezentat proiectele IMM Club pentru antreprenorii din Romania.

IMM-urile reprezintă aproximativ 99% din totalul întreprinderilor din România. IMM-urile românești au potențialul de a se integra în lanțurile valorice internaționale, crescând competitivitatea și prezența României pe piețele externe.

Mihai Lodoaba, Digital Republic, in cadrul prezentarii Digitalizat, nu epuizat. Arta contabilitatii cere timp – recastiga-l, a prezentat cateva aspecte de digitalizare & optimizare procese pentru Contabili.

Liviu Sav, FCCA, Bridge-to-Information a subliniat rolul informației contabilă, oxigen pentru orice afacere.

Punctele forte ale informatiei contabile sunt:

  • permite comparatii
  • este cuprinzatoare
  • este bazata pe dovezi si
  • ajuta la decizii.

Alex Ion, Bookeepie Romania, a analizat cateva mituri ale antreprenorilor în contabilitate cum este cel ca: “ Nu mai pot să preiau clienți” .

“ De obicei, când intrăm în detalii, descoperim câteva dintre cauzele reale:

  1. Absența unei strategii clare de atragere și selecție a clienților
  2. Lipsa proceselor standardizate
    = fiecare client nou înseamnă mult efort suplimentar
  3. Dificultăți în stabilirea prețurilor
    = proiecte neprofitabile

Problema (firmelor de contabilitate cu care vorbim) nu este că nu mai pot prelua clienți, ci că „nu le vin” clienții potriviți cu expertiza, prețurile, capacitatea, etc”.

In cadrul celui de-al treilea panel am discutat despre ecosistemul SmartBill pentru Contabili si Antreprenori: ce inseamna acest ecosistem, avantaje, facilitati de lucru pentru contabili si antreprenori, dezvoltari.

Daniel Sandu, Cofondator si partener D&C Conta:  noi am fost printre cei care au adoptat timpuriu aplicatia SmartBill si am dezvoltat o procedura de preluare a clientilor noi. Ne bucuram cand un client isi tine gestiunea si facturarea in SmartBill .

Radu Broicea, Fondator Wolf Broicea: ecosistemul SmartBill este gandit atat din punct de vedere al antreprenorului cat si al contabilului. Daca antreprenorul isi tine corect gestiunea, se usureaza munca pentru contabil. O data setata gestiunea corect, preluarea este usoara. Mii de facturi pot fi foarte usor preluate automat.

Florentina Jianu, Covega 48 Expert Consultant a discutat despre inregistrarea in SmartBill a tranzactiilor in valuta si reevaluarile automate.In SmartBill este facila prelucrarea documentelor in valuta. 

Ilie Pana, Laboratorul de sosete a vorbit despre functionalitatile cheie ale aplicatiei SmartBill. “Aveam zile in care se emiteau peste 1.000 de facturi si fara SmartBill nu credem ca am fi reusit”.SmartBill functioneaza ca un ERP: facem productie, transferuri intre gestiune, relatia cu contabilul este mai buna de cand folosim SmartBill.

Cu Marcel Vulpoi, fondator VTM Management am discutat despre tendinte in piata serviciilor de contabilitate, oportunitati si riscuri.

Cateva idei:  

  • daca ne uitam la creantele cumulate ale firmelor de contabilitate vom descoperi niste cifre foarte mari. Este recomandata crearea unui departament/a unei proceduri pentru colectarea creantelor.
  • marea problema este ca antreprenorii nu stiu cu ce ne ocupam noi, contabilii
  • activitatea contabila presupune: setarea proceselor si procedurilor si fluxurilor de lucru, procesarea declaratiilor si raportarea. Componenta a doua va disparea in proportie de 95% prin tehnologie. Rolul contabilului va trebuie sa insemne educarea antreprenorului, in proportie de 80%. Partea de raportare va fi foarte usor de facut daca prima parte este facuta bine.

Gabriel Biris, partener Biris Goran, a analizat impactul impozitului minim pe cifra de afaceri si reglementarile existente.

Pentru companiile cu pierdere, IMCA 1% majorează pierderea. IMCA creează o problemă pentru grupurile fiscale (grupuri de companii ce, în anumite condiții pot calcula impozitul pe profit consolidat, putând compensa pierderile cu profiturile).

Legiuitorul a omis însă să scadă din baza de calcul al IMCA alte tipuri de impozite și taxe care au de asemenea impact asupra veniturilor precum:

  • redevențe, altele decât cele petroliere (unde este aplicabil impozitul suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze);
  • taxa clawback, pentru companiile din domeniul farmaceutic;
  • Impozitele și taxele locale;
  • Impozitul pe construcţii, reintrodus din anul 2025.

Partenerii acestui eveniment au fost :

Parteneri: SmartBill, Bookkepie, IMM Club, Bridge to Information, FairValue

Parteneri media: Ziarul financiar, Brunomag Concept

Partener digital: Republica Digitala

Partener mobilitate: Bolt Business

Articole similare

Comentariul tau aici