De multe ori, pentru a stimula vanzarile unele companii organizeaza concursuri finalizate cu premii. Codul fiscal defineste veniturile din premii la art. 75, articol care prevede ca veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri precum şi cele din promovarea produselor/ serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.
Impozitarea veniturilor din premii
Art. 77 Din Codul fiscal prevede ca veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
Cine are obligatia retinerii impozitului ?
Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine plătitorilor de venituri.
Exceptii de la plata impozitului
Nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură, sub valoarea sumei neimpozabile stabilită în sumă de 600 lei, realizate de contribuabil:
a) pentru fiecare premiu;
b) pentru câştigurile din jocuri de noroc, de la acelaşi organizator sau plătitor într-o singură zi.
Impozitul calculat şi reţinut în momentul plăţii este impozit final.
Termenul de plata al impozitului
Impozitul pe venit astfel calculat şi reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Declaratia utilizata
Impozitul retinut se declara prin declaratia 100.
Atentie – acest tip de premii nu trebuie confundate cu primele acorate salariatilor care sunt venituri de natura salariala si se supun aceluiasi regim de impozitare ca salariile.