Contract de comodat auto pe firma-ce cheltuieli se pot inregistra, deducerea TVA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Adesea in derularea activitatii firmelor (de regula cele mici, care nu au autoturisme in dotare) este necesara utilizarea unui autoturism – pentru nevoile curente ale firmei, pentru delegatii, deplasari la clienti, autoritati, samd.

Una dintre solutiile la care se apeleaza des este punerea la dispozitia societatii, cu titlu gratuit, de catre o persoana fizica (de regula administrator) a unui autoturism, prin intermediul unui contract de comodat.

Potrivit Codului civil, comodatul este denumirea alternativa pentru notiunea de imprumut de folosinta. Împrumutul de folosință este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părți, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligația de a-l restitui după un anumit timp. Am scris mai multe detalii despre contractul de comodat in articolul :Despre contractul de comodat- prevederi legale.

Codul civil precizeaza la art. 2151 ca sunt in sarcina comodatarului cheltuielile pe care le-a facut pentru a utiliza bunul.

Ce cheltuieli se pot inregistra pe firma ?

In principal, sunt cheltuielile legate de folosirea bunului si pot fi inregistrate pe firma:

  • combustibilul
  • intretinerea si reparatiile
  • piesele de schimb, etc.

Microintreprinderi

In cazul microintreprinderilor, nu se pune problema deductibilitatii cheltuielilor.

Platitori de impozit pe profit

La platitori de impozit pe profit, sunt deductibile limitat:

l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosința contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situațiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

  1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat;
  2. vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții;
  3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
  4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către școlile de șoferi;
  5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Cheltuielile care intră sub incidența acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

m) cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcții de conducere și de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit lit. l) la un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuții.

Potrivit normelor la art.25 din CF, in cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecțiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferențele de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării altor contracte decât cele de leasing.

Deducerea TVA

Se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziției intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate și a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.

Restricția nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depășește 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul șoferului.

Normele la Codul fiscal date in aplcarea art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile se înțelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparații, de întreținere, cheltuielile cu lubrifianți, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru funcționarea vehiculului. Nu reprezintă cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. În sensul prezentelor norme, prin vehicul se înțelege orice vehicul având o masă totală maximă autorizată care nu depășește 3.500 kg și nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul șoferului.

Articole similare

Comentariul tau aici