Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Asa cum s-a aprobat prin Legea 296/2023, incepand cu luna noiembrie 2023 exista 3 categorii scutite de la plata contributiei la pilonul II de pensii, astfel:
- salariatii din IT (nou introdusi in lista)
- salariatii din constructii
- salariatii din agricultura si industria alimentara.
Aceasta scutire inseamna ca angajatii nu vor mai fi obligati sa contribuie cu procentul de 25 % lunar la pensii ci vor putea beneficia de o cota redusa cu contributia la pilonul II, cota care pana la finalul anului 2023 este de 3,75%.
Astfel cota redusa este de 21.25 %
Totusi, optional, acesti salariati pot decide sa contribuie integral la pensii (25%).
Cota de contributie la pensiile facultative urmeaza sa creasca la 4.75 % din 2024.
In prezent, pentru angajatii care opteaza pentru plata integrala, angajatorii retin cei 25% si ii vireaza la buget, urmand ca pe baza optiunii catre un fond privat sau altul, statul sa redirecteze procentul de 3,75 % catre respectivul fond.
Citeste si:
Calculul CAS in IT. Model declaratie optiune CAS in IT
Ca mentiune, pilonul I reprezintă sistemul public de pensii in timp ce pilonul II este sistemul fondurilor de pensii administrate privat, cunoscut şi sub denumirea de pensii private obligatorii.
Unde poti verifica la ce fond de pensii esti inregistrat?
Linkul pus la dispozitie de catre ASF este:
https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP
Cateva mentiuni importante:
- un angajat isi poate alege un singur fond de pensii private la care sa contribuie
- daca un angajat nou nu isi alege singur Fondul de pensii pilon 2 in 4 luni de la angajare, va fi repartizat aleatoriu la unul din fondurile existente in piata
- oricand angajatul isi poate schimba optiunea pentru fondul de pensii pilon 2
- Pilonul 2 este obligatorie pentru orice salariat în vârstă de până la 35 de ani și opțională pentru persoanele care au între 35 și 45 de ani.
Acest pilon II a fost introdus in anul 2008, prin legea 411/2004, cu scopul de a asigura o pensie suplimentară pentru salariații care își desfășoară activitatea în mediul privat .
La pensionare, persoanele care au contribuit la Pilonul II primesc o pensie suplimentară, care se adaugă pensiei de stat. Suma primită depinde de nivelul contribuțiilor efectuate și de performanța fondurilor în care acestea au fost investite.
Asadar, scutirea de la plata contributiei la pilonul II nu este in fond o facilitate pentru ca pe termen lung va afecta pensia suplimentara pe care o vor primi persoanele, pensie care depinde asa cum mentionam si de nivelul contributiilor efectuate.
” Este total trist că un milion de români nu mai contribuie la pilonul II de pensie. Am câteva cifre, simulări despre ce înseamnă această oprire. Din punct de vedere legal ei sunt doar temporar scoşi până în 2028. IT-istul cu pilon II care a oprit 5 ani, până în 2028, va avea o pensie cu 17% mai mică. Este o simulare cu date conservatoare. Lucrătorul în construcţii cu pilonul II oprit pentru 10 ani, pentru că ei îl au deja oprit de ceva ani, va avea o pensie cu aproximativ 30% mai mică. Lucrătorul în agricultură, similar cu cel din industria alimentară, va avea o pensie privată cu aproximativ 23% mai mică. Din păcate acestea sunt pierderi care nu mai revin pentru cei care nu contribuie în această perioadă” Cristian Popa,membru al Consiliului de Administraţie, Banca Naţională a României (declaratie preluata de pe ziarul Bursa.ro).
Comanda acum: CONTABILITATEA FIRMELOR DE SOFT