Cu ce documente se dovedeste vechimea in munca?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

“ADEVERINȚA DE VECHIME ÎN MUNCĂ VS.EXTRAS DE REVISAL – comunicat ITM Salaj, 02.02.2022

Având în vedere numeroasele neclarități ale cetățenilor referitoare la stabilirea vechimii în muncă facem următoarele precizări.

Adeverința de vechime în muncă este un act important în sfera raporturilor de muncă. O persoană poate avea nevoie de un asemenea document in diverse cazuri: schimbarea locului de muncă, deschiderea drepturilor la pensie , indemnizație de șomaj, participare la concurs, etc.

Potrivit prevederilor Codului Muncii, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă. În situația în care persoana nu mai deține carnetul de muncă sau are perioade lucrate care nu au fost înscrise în acesta, poate solicita adeverințe de vechime în muncă fie angajatorilor fie inspectoratului teritorial de muncă în funcție de perioada lucrată și sediul social al firmei.

Începând cu 01 ianuarie 2011, conform dispozițiilor H.G. nr.905/2017 privind Registrul general de evidență a salariaților, la încetarea activității salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru.

Totodată, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, și o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal. Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării.

De asemenea, angajatorii mai au obligaţia de a-i elibera salariatului sau fostului salariat copii ale documentelor existente în dosarul personal.

În cazul în care societatea a fost radiată, fostul salariat poate solicita eliberarea unei adeverințe de vechime deținătorului autorizat al arhivei angajatorului.

Având în vedere că modelul adeverinței de vechime în muncă nu este prevăzut de un act normativ considerăm că, pentru salariații din sistemul privat, aceasta trebuie să conțină informații după cum urmează :

 • datele de identificare ale salariatului;
 • datele de identificare a societății pentru care lucrează/a lucrat;
 • datele contractului individual de muncă (numărul și data încheierii, tipul și durata contractului);
 • funcția/meseria ocupată;
 • valoarea salariului de bază, inclusiv sporurile ;
 • schimbările intervenite pe parcursul executării contractului individual de muncă (încheiere, modificare, suspendare, încetare);
 • vechimea în muncă şi în specialitate;
 • absențele nemotivate și perioadele de concediu fără plată;
 • data și temeiul încetării contractului individual de muncă;
 • informații privind încadrarea în grupă superioară de muncă.

Pentru salariații din sistemul public, modelul adeverinței de vechime în muncă este stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 611/2008.

În situaţia în care angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera un extras din registru, salariatul/fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă eliberarea unui extras din registru din care să rezulte activitatea desfăşurată la acesta, în calitate de salariat. Astfel, în baza registrului electronic transmis de angajator, inspectoratul eliberează documentul în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

Citeste si:

Acces online la REVISAL pentru salariati, adeverinte online de vechime in munca-dar din 2025

Articole similare

One Thought to “Cu ce documente se dovedeste vechimea in munca?”

 1. Mihaela

  Buna ziua! Care sunt pasii de urmat in cazul unui salariat care indeplineste conditiile de pensionare (conditiile cumulative de varsta standard s de stagiu fiind indeplinite) din punctul de vedere al angajatorului ? Salariatul vrea sa isi depuna dosarul de pensionare si nu mai doreste sa continue activitatea . Multumesc !

Comentariul tau aici