Cum facem rezervarea de nume pentru o firma noua? – inregistrarea la ONRC

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Cel mai important lucru in vederea infiintari unei noi firme este reprezentat de inregistrarea acesteia la Oficiul National al Registrului Comertului  (ONRC). In acest sens, primul pas ce trebuie facut este alegerea unui nume si, bineinteles rezervarea acestuia la ONRC.

Firmele vor fi scrise cu caractere latine, in primul rand in limba romana.

Este interzisa inscrierea unei firme care contine cuvintele: “stiintific”, “academie”, “academic”, “universitate”, “universitar”, “scoala”, “scolar” sau derivate ale acestora.

Inscrierea unei firme care contine cuvintele “national”, “roman”, “institut” sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului. Inscrierea unei firme care contine cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice locale se realizeaza numai cu acordul prefectului judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in circumscriptia teritoriala in care solicitantul si-a stabilit sediul social.

Firmele radiate din registrul comertului nu sunt disponibile pentru o perioada de 2 ani de la data radierii.

Rezervarea denumirii se obtine prin depunerea unei cereri de verificare a disponibilitatii si/sau rezervare firma – formular.

Cererea trebuie completata cu 3 denumiri. Asta in cazul in care prima optiune nu este disponibila, sa se aleaga dintre celelalte doua.

Alte conditii care trebuie avute in vedere in alegerea numelui:

  • denumirea trebuie sa fie scrisa cu caractere latine;
  • denumirea nu trebuie sa produca confuzie cu alte denumiri ale altor firme  deja infiintate sau alte denumiri rezervate anterior;
  • sa nu contina cuvinte sau expresii obscene sau triviale.

Nu reprezinta elemente distinctive urmatoarele:

  • articularea cuvintelor;
  • inversarea ordinii cuvintelor care au intrat in componenta unei firme inregistrate sau rezervate;
  • dublarea uneia sau mai multora dintre literele ori cifrele care au intrat in componenta unei firme;
  • adaugarea sau eliminarea adverbelor, prepozitiilor, conjunctiilor, numerelor, semnelor de punctuatie si a altor particularitati similare, avand o semnificatie vaga, precum si a abrevierilor care nu sunt de natura sa schimbe intelesul denumirii;
  • utilizarea unor cuvinte diferite din punct de vedere semantic, dar identice fonetic;
  • folosirea unor prescurtari ale cuvintelor care intra in componenta unei firme inregistrata sau rezervata;
  • utilizarea simbolurilor echivalente literelor şi cuvintelor (ex.: @, #, % etc.);
  • utilizarea/neutilizarea diacriticelor;
  • adaugarea, eliminarea sau inlocuirea unei parti din denumire, daca adaugarea, eliminarea sau inlocuirea nu schimba intelesul firmei sau utilizarea cuvintelor „grup”, „holding”, „company”, „trust”, „com”, „trans” etc.;
  • adaugarea cuvantului „Romania” indiferent de limba in care este redat.

Verificarea si rezervarea firmei se realizeaza la nivel national inainte de intocmirea actelor constitutive sau, in cazul schimbarii denumirii, a actelor modificatoare ale acestora.

Rezervarea firmei este valabila pentru o perioada de cel mult 3 luni de la data inregistrarii cererii.

Verificarea disponibilitatii si rezervarea denumirii se poat face pe site-ul ONRC, prin email, fax sau posta sau la ghiseele ONRC.

Articole similare

Comentariul tau aici