Cum faci inregistrarea discounturilor pe facturi ? 8 lucruri pe care trebuie sa le stii

1.       In primul rand, cand vorbim de reduceri trebuie sa delimitam reducerile comerciale de cele financiare.

Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

a) rabaturile, care se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;

b) remizele, care se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si

c) risturnele, care sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

Reducerile financiare imbraca forma sconturilor de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.

Din perspectiva reducerilor , poti sa te afli atat in situatia de a primi cat si de a acorda discounturi.

 

2.       Discountul pe o factura de vanzare

Sa verificam cum se poate aplica un discount la o factura de vanzare in aplicatia furnizata de Smart Bill, compania care ofera servicii de facturare si gestiune gazduite in Cloud, si ce alte situatii concrete putem intalni.

Pentru a emite o factura cu discount in Smart Bill, se alege Vanzari si achizitii-> Vanzari->Factura , dupa care se introduc produsele sau serviciile care se vor vinde . Pentru a activa un discount sunt disponibile cele doua optiuni de discount marcate in imaginea de mai jos .

1

De ce sunt doua optiuni ?

·         Una dintre ele se utilizeaza atunci cand dorim sa aplicam discountul la nivel de linie

·         A doua optiune apare atunci cand dorim sa activam discountul la nivelul intregii facturi.

Exemplu:

Cazul 1: Discount la nivel de linie: se intalneste in situatia cand dorim sa acordam discount doar pentru un anumit produs din lista de produse facturate.

2

Cazul 2: Alegand a doua optiune, se aplica discountul la toate produsele facturate, intr-o singura suma,  la finalul facturii.

3

Cum trateaza aplicatia Smart Bill cazul mixt, in care dupa ce discountul a fost aplicat pentru una dintre linii, se aplica si optiunea de discount la nivel de factura ?

In acest caz, discountul nu se va mai aplica la linia care are deja discount (cu alte cuvinte nu se aplica discount la discount) , doar la restul liniilor facturii.

4

Aceasta este o solutie corecta si  care asigura mare flexibilitate atunci cand suntem pusi in situatiile complexe din activitatea de zi cu zi.

 

3.       Cum se poate stabili discountul ?

Iata ca in aplicatia Smart Bill gasim doua cazuri practice :

a)       Discount acordat sub forma de procent : 10% din tot ce s-a facturat de exemplu;

b)      Discount acordat sub forma de suma fixa, caz in care trebuie sa stabilim care este TVA din aceasta suma, asa cum se vede mai jos :

5

Tine de optiunea fiecaruia modul in care isi stabileste sistemul de acordare a discounturilor.

 

4.       Reducerile comerciale pot fi inscrise pe aceeasi factura pe care sunt trecute bunurile la care se aplica sau pe o factura separata.

Cum poti sa emiti in Smart Bill o factura separata de discount ?

Se introduce o factura noua, la care se defineste un articol denumit discount (de tip serviciu) la care se trece suma discountului cu “-“ , asa cum se poate observa mai jos :

6

 

5.       Cum se inregistreaza in contabilitate reducerile financiare?

Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 “Venituri din sconturi obtinute”). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 “Cheltuieli privind sconturile acordate”).

 

6.       Cum se aplica discountul la o factura de cumparare?

Aceleasi avantaje si setari disponibile la facturile de vanzare sunt accesibile si la inregistrarea achizitiilor de la furnizori.

7

Cum se reflecta in aplicatia Smart Bill in fisa de magazie costul  unui produs la care s-a aplicat un discount?

Pentru aceasta se acceseaza Rapoarte -> Stocuri -> Miscari stocuri :

8

In fisa produsului , costul apare corect, la valoarea discountata.

 

7.       Cum se inregistreaza in contabilitate reducerile comerciale ?

Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.

Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor.

Reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune.

Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 “Reduceri comerciale primite”), pe seama conturilor de terti.

 

8.       Caz particular: cum se inregistreaza cazul in care reducerile comerciale acopera in totalitate factura de achzitie ?

Daca reducerile comerciale inscrise pe factura de achizitie acopera in totalitate contravaloarea bunurilor achizitionate, acestea se inregistreaza in contabilitate la valoarea justa, pe seama veniturilor curente (contul 758 «Alte venituri din exploatare») in cazul stocurilor, respectiv a veniturilor in avans (contul 475 «Subventii pentru investitii»), in cazul imobilizarilor corporale si necorporale. Veniturile in avans aferente acestor imobilizari se reiau in coltul de profit si pierdere pe durata de viata a imobilizarilor respective. )


Articole similare