Cum functioneaza Bitcoin?

Din moment ce criptomonedele permit tranzactii digitale intre doua parti fara un intermediar, fiecare tranzactie este inregistrata digital in blocuri de date care functioneaza ca registre; acestea sunt numite blockchain. Un blockchain este un registru masiv, descentralizat, generat de tranzactii care utilizeaza o criptomoneda specifica. Nu pot fi facute inregistrari sau date in registru fara a utiliza criptomoneda. Inregistrarea fiecarei tranzactii creeaza un nivel ridicat de securitate; cu toate acestea, informatiile partilor implicate in schimb nu sunt dezvaluite.

Se estimeaza ca utilizatorii Bitcoin, in intreaga lume, numara milioane. Cu milioane de utilizatori in intreaga lume, si in crestere, numarul comerciantilor care utilizeaza bitcoins a crescut de asemenea.

Primul pas in utilizarea Bitcoin este sa alegi un portofel Bitcoin. Sunt multe astfel de portofele de unde poti alege, exista mai multe portofele mobile, desktop si hibride disponibile. Printre acestea putem numi Bitquick sau Cubits sau portofele mobile precum Airbitz (iPhone, Android), CoPay (iPhone, Android) sau Mycelium (Android). Daca doresti sa lucrezi cu cantitati mari de bitcoins si sa stii ca sunt absolut sigure, atunci poti folosi Armory

La fel cum ai nevoie de un software pentru a trimite si a primi e-mailuri (de exemplu, Gmail, Outlook), ai nevoie de un portofel Bitcoin pentru a putea utiliza Bitcoin. Un portofel Bitcoin este un software care iti permite sa trimiti si sa primesti Bitcoins. Unul dintre lucrurile pe care ti le va oferi portofelul Bitcoin este adresa ta Bitcoin.

O adresa Bitcoin este ceea ce dai persoanelor care doresc sa iti trimita Bitcoins (la fel cum ai da o adresa de e-mail unei persoane care doreste sa iti trimita un e-mail). Cu toate acestea, adresele Bitcoin sunt un pic mai complicate decat adresa de e-mail – arata ca numere aleatorii si litere si incep cu “1” sau “3”. Iata un exemplu de astfel de adresa: 1GrwYYTDJic27cstVCjzS8Muvutw6JUYqB.

Dupa ce ti-ai ales portofelul, va trebui sa cumperi bitcoins. Asta o poti face, utilizand cardul tau bancar. Valoarea unui bitcoin este la aproximativ 7.000 EUR, dar se pot achizitiona si fractiuni de bitcoin. Dupa ce ai cumparat bitcoins poti incepe sa tranzactionezi.

O tranzactie este un transfer de valoare intre portofelele Bitcoin care intra in registrul mai sus mentionat. Portofele Bitcoin pastreaza o piesa secreta, numita cheia privata, care este utilizata pentru a semna tranzactiile, oferind o dovada matematica ca tranzactia a provenit de la proprietarul portofelului. Cheia privata trebuie mentinuta secreta, nu o impartasi cu nimeni. Este foarte important sa salvati cheia privata a portofelului dvs. si orice alte credentiale pentru stocarea offline. Fara a avea un back-up, exista posibilitatea de a pierde sumele, in cazul in care vei pierde vreodata dispozitivul pe care este instalat portofelul.

De asemenea, semnatura impiedica modificarea tranzactiei de catre cineva odata ce aceasta a fost emisa. Toate tranzactiile sunt difuzate intre utilizatori si, de obicei, incep sa fie confirmate de retea in urmatoarele 10 minute, printr-un proces numit „mining” (minerit).

Desi este o monde relativ noua, si in Romania incep sa existe din ce in ce mai multe magazine care accepta Bitcoin, existiand chiar si un bancomat Bitcoin, in Bucuresti.

Articole similare