Finalitico: Simplificam complexitatea si democratizam Managementul Financiar pentru IMM-uri furnizand rapoarte si analize financiare automatizate si alerte personalizate, pentru decizii informate de maximizare a performantei financiare.
Am fost intrebata deseori de catre antreprenori sau manageri : De unde stiu daca marja procentuala a profitului realizata de firma mea e OK?
Raspunsul este depinde de mai multe aspecte. Un aspect important il reprezinta industria sau tipul de activitatea din care face parte firma.
Statistica:
Am gasito statistica interesanta publicata de cei de la Profit.ro AICI care ne arata marja profitului net procentuala in functie de sectorul de activitate si cum a evoluat aceasta din 2015 pana in 2022.
Retine: Marja profitului net: ne arata profitabilitatea neta a firmei raportata la Cifra de Afaceri.
Marja profitului net % = (Profit net/ Cifra de Afaceri *100),
In termeni mai pragmatici marja profitului net procentuala ne arata cat ii ramane unei firme ca si profit net la fiecare vanzare de 100 RON.
Spre exemplu:
- daca marja % a unei firme este 25% inseamna ca firma realizeaza un profit net de 25 RON la fiecare vanzare de 100 RON. Daca firma are o Cifra de Afaceri de 500.000 RON inseamna ca firma va avea un profit net de 25% * 500.000, respectiv 125.000 RON.
- in contrast o alta firma care are marja % -10% inseamna ca firma realizeaza un profit net de 10 RON la fiecare vanzare de 100 RON. Iar daca firma are aceiasi Cifra de Afaceri de 500.000 RON inseamna ca firma va avea un profit net de 10% * 500.000, respectiv 50.000 RON.
Asfel putem observa din statitstica diferente intre sectoare de activitata cu medii cuprinse intre:
- 14-22%-Imobiliare si Industria Extractiva:
- 8-12% -Agricultura, Utilitati si Servicii
- 4-8% pentru: Comert, Inductria Prelucratoare, Constructii
Dupa cum observam Marja profitului net procentuala variaza mult in functie de sectorul de activitate.
De aceea revenind la intrebarea “De unde stiu daca marja profitului net realizata e OK? , firmele vor monitoriza evolutia acestei marje in timp (cautand sa o creasca) cat si versus firme cu activitate similara din acelasi sector (cautand sa fie peste media industriei).
Trebuie sa facem distinctia intre marja profitului net % si profitul net in valoare absoluta.
In raportul P&L (Profit si Pierdere) de mai jos sunt evidentiate cu : 1 marjele de profitabilitate in valoare absoluta si cu 2 marjele de profitabilitate in valoare procentuala.
O marja mare a profitului net % nu implica neaparat un profit net mai mare. In general, firmele cu volume mari de vanzari (specific comert) tind sa aiba o marja % mai mica vs firme care vand volume mai mici dar la un pret si o marja mai mare.
Care este marja profitului net % care o obtine firma ta lunar? Cum este ea raportata la firme similare si cum evolueaza de la o luna la alta.
Daca urmaresti acest lucru lunar poti sa observi daca firma a performat bine si sa identifici si driverii din spatele acestei evolutii bune. Daca firma a performat slab poti sa identifici punctual cauzele si sa faci schimbari pentru a creste profitabilitatea
Vrei sa monitorizezi constant cum evolueaza profitabilitatea si situatia financiara a firmei tale?
Foloseste Finalitico, platforma web de raportare si analiza financiara automatizata pentru Manageri si Antreprenori. Monitorizezi in timp real a profitul, Cash Flow-ul si sanatatea financiara a firmei si te ajuta sa le optimizezi. Rapid, automatizat, usor de inteles, doar in baza importului de balante. Incepe si tu acum!. Acceseaza site-ul Finalitico si fa-ti cont din sectiunea “Incearca gratuit”.