Cum stabilesti concediu de odihna si concediu medical dupa somajul tehnic?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In ultima perioada, datorita somajului tehnic, s-au ridicat multe intrebari referitoare la concediul de odihna si la concediul medical pentru angajatii care au fost in somaj tehnic.

Cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical pentru angajatii care au fost in somaj tehnic si daca mai beneficiaza de concediu de odihna angajatii care au fost in somaj tehnic?

In cele ce urmeaza o sa explicam cele 2 spete.

Indemnizatia de concediu medical

Pentru stabilirea indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim asigurare pentru acordarea concediilor medicale este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Pentru perioada in care angajatul a fost in somaj tehnic, baza de calcul se obtine insumand venitul brut cuvenit pentru zilele lucrate cu veniturile aferente unui salariu minim brut pe tara raportate la numarul de zile de somaj tehnic.

Calculul pentru stabilirea veniturilor brute aferente perioadei somajului tehnic este urmatoarea:

Nr. zile somaj tehnic * salariul minim brut pe tara/ nr. zilelor lucratoare aprilie

Vezi procedura completa de calcul a indemnizatiei AICI

Concediu de odihna pentru angajatii ce au fost in somaj tehnic

Inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Uca, si-a  exprimat opinia cu privire la numarul zilelor de concediu de odihna la care au dreptul salariatii daca acestia au fost in somaj tehnic sau au primit zile libere pentru supravegherea copiilor.

Astfel, ar fi 3 situatii:

  1. Reducerea duratei concediului de odihna din contractul individual de munca, proportional cu numarul zilelor in care nu au prestat efectiv activitate.
  2. Partile pot conveni ca salariatul sa beneficieze de toate zilele de concediu de odihna ce ii se cuvin, astfel cum au fost stabilite in contractul individual de munca.
  3. Pentru zilele libere acordate unuia dintre parinti, pentru supravegherea copiilor, datorita faptului ca nu se supenda contractul individual de munca, durata concediului de odihna nu se diminueaza.

Citeste articolul complet AICI

Articole similare

Comentariul tau aici