CURTEA DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE (CJUE)

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

1.Care este rolul Curtii de Justitie?

Curtea de Justitie a Uniunii Europene are rolul de a se asigura ca legislatia UE este interpretata si aplicata in acelasi mod de catre toate tarile membre UE.

2.Membrii Curtii de Justitie

Curtea de Justitie are cate un judecator din ficare tara a UE, plus 11 avocati generali.

Tribunalul are 47 de judecatori, cate unul din fiecare tara a UE. Din 2019 numarul acestora va creste si vor fi cate 2 judecatori din fiecare tara a UE.

3.Obiectivul CJUE

Se asigura ca toate tarile membre UE aplica legislatia in acelasi mod. Curtea poate fi sesizata de persoane fizice, intreprinderi sau organizatii care doresc sa introduca o actiune impotriva unei institutii UE pe care o suspecteaza ca le-a incalcat drepturile.

4.Cum lucreaza CJUE?

Pentru fiecare caz se desemneaza cate un judecator si un avocat general, iar cazurile sunt evaluate in doua etape si anume:

  • ETAPA SCRISA  in cadrul careia partile dau declaratii scrise in fata Curtii si autoritatile nationale, institutiile UE si uneori persoanele fizice pot transmite observatii.

Toate aceste informatii sunt sintetizate de catre judecatorul raportor si apoi discutate in cadrul reuniunii generale a Curtii, care stabileste numarul de judecatori care se vor ocupa de caz: 3, 5 sau 15, in functie de importanta si de complexitate si daca este nevoie de o audiere din partea avocatului general.

  • ETAPA ORALA – audierea publica. In cadrul acestei etape avocatii ambelor parti pledeaza in fata judecatorului si a avocatului general, care le pot adresa intrebari. In cazul in care Curtea a decis ca este nevoie de un punct de vedere din partea avocatului general, acesta este prezentat dupa cateva saptamani de la audiere. Tot in cadrul acestei etape se pronunta verdictul.
  • PROCEDURA TRIBUNALULUI – majoritatea cazurilor sunt solutionatede 3 judecatori si nu exista avocati generali.

In cazul in care consideratii ca autoritatile dintr-o tara a UE au incalcat legislatia europeana, trebuie sa urmati procedura oficiala privind depunerea unei plangeri.

Articole similare

Comentariul tau aici