Cine are obligatia depunerii acestei declaratii ?
• persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România.
Operatiuni care se declara
• toate operaţiunile impozabile, realizate pe teritoriul naţional, cu alte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru care au fost emise facturi, inclusiv facturile emise pentru avansuri;
• inclusiv operaţiuni cu TVA nedeductibil (ex. cheltuieli de protocol);
• în cazul vânzărilor cu amănuntul în care înregistrarea în contabilitate se face pe baza raportului zilnic, dacă au fost emise şi facturi pentru o parte din tranzacţii, aceste facturi vor trebui cuprinse în declaraţie.
Operatiuni care nu se declara
• livrările/achiziţiile pentru care s-a emis bon fiscal dar nu s-a emis factura
• operaţiunile cu persoane neînregistrate în scopuri de TVA în România
• facturile emise prin autofacturare
Declaraţia trebuie să conţină toate facturile care au fost emise sau primite în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea «taxare inversă» sau «TVA la încasare» (Ordinul 1992/2012)
Completarea declaratiei
• declaraţia se completează cumulat pe coduri de înregistrare în scopuri de TVA ale partenerilor de tranzacţii, indiferent dacă au fost realizate, cu acelaşi partener, operaţiuni impozabile cu 9% şi operaţiuni impozabile cu 24% (baza impozabilă şi, respectiv, TVA aferent se cumulează pentru toate operaţiunile);
• în cazul în care, după depunerea declaraţiei, persoana impozabilă constată existenţa unor omisiuni în datele declarate sau în cazul în care una sau mai multe facturi sunt emise în cursul unui semestru dar sunt primite de beneficiarul tranzacţiei după data depunerii declaraţiei, persoana impozabilă trebuie să depună o nouă declaraţie corect completată care înlocuieşte declaraţia informativă depusă iniţial.
Termen de depunere
Declarația se depune la organul fiscal competent până în data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial etc.) şi numai dacă în această perioadă au fost realizate operațiuni de natura celor care fac obiectul obligației de declarare.
Declarația se depune în format electronic sub forma unui fişier PDF.
a) Declarația se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, pe portalul e‐România. Pentru depunerea declarației, plătitorul trebuie să dețină un certificat calificat, eliberat în condițiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.
b) Declarația se poate depune şi în format electronic, pe suport electronic, însoțit de anexa nr. 1,în format hârtie (doar prima pagină), semnat şi ştampilat, conform legii. Declarația în format electronic, însoțită de formularul listat, semnat şi ştampilat, se depune direct la registratura organului fiscal competent ori se comunică prin poştă cu confirmare de primire.
Declarația se completează/validează cu ajutorul programelor de asistență.
Programele de asistență sunt puse la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau pot fi descărcate de pe site‐ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.