De ce este important sa verifici partenerii de afaceri?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Monitorizarea partenerilor de afaceri este importanta din doua puncte de vedere:

  1. din punct de vedere fiscal   – pentru a putea tine cont de anumite avantaje fiscale sau dimpotriva, de obligatii suplimentare
  2. din punct de vedere comercial – pentru a verifica daca partenerii au o perspectiva buna de colaborare sau nu.

Daca utilizezi SmartBill poti beneficia de ambele verificari, automat, direct din aplicatia de facturare. Iata cum cum functioneaza:

Din punct de vedere fiscal, la introducerea unui partener de afaceri in aplicatia SmartBill, poti prelua automat datele acestuia , doar introducand CUI-ul firmei.

Automat se completeaza informatiile privind situatia furnizorului pe baza datelor publice, completand inclusiv calitatea de platitor de TVA sau nu, si daca firma este platitoare de TVA – care este regimul: TVA la incasare sau nu.

Aceste verificari te ajuta sa raportezi corect din punct de vedere fiscal achizitiile si vanzarile.

Din punct de vedere comercial este importanta monitorizarea partenerilor pe care se bazeaza business-ul tau – fie ca sunt clienti importanti, fie furnizori.

De exemplu, este important sa stii daca unui client i s-a deschis procedura falimentului sau daca un furnizor a devenit inactiv.

In acest sens, in SmartBill poti monitoriza un numar de maximum 20 de parteneri, indiferent daca acestia sunt clienti sau furnizori.

Informatiile privitoare la monitorizare sunt preluate in SmartBill la fiecare 24 de ore.

Pentru accesa aceasta facilitate trebuie sa intri in optiunea  #decriza unde gasesti Monitorizare -Monitorizare parteneri. Optiunea este disponibila atat din aplicatia de gestiune cat si din cea de facturare.

Poti consulta in acest sens raportul de monitorizare parteneri care cuprinde toate aceste notificari, precum si urmatoarele informatii:

Data: data la care a fost primita notificarea

Partener: denumirea acestuia

Tip partener: client sau furnizor (atunci cand un partener este atat client, cat si furnizor, ambele statusuri sunt afisate)

Mesaj: descrierea situatiei care face obiectul notificarii

Categorie: tipul de notificare, in functie de subiectul acesteia

Dosare faliment

Datorii – modificari ce privesc aparitia/cresterea/scaderea cuantumului datoriilor catre ANAF

Certificat pentru situatii de urgenta

Schimbare activ fiscal – inactivarea firmei

Schimbare status TVA – de exemplu, se face trecerea de la statutul de platitor de TVA la statutul de neplatitor Daca nu exista modificari in ultimele 6 luni, aplicatia te va notifica automat:

Verificarea individuala a fiecarui partener este greu de realizat cu periodicitate mai ales in cazul firmelor cu un volum de documente mare. Aceasta duce de multe ori la situatii neplacute in care afli cu intarziere ca un client important are probleme financiare/faliment si nu mai poate sa iti plateasca facturile. Daca informatia era disponibila la timp, ai fi putut evita sa continui sa livrezi sau sa prestezi servicii catre respectivul client.

Prin noua facilitate de monitorizare parteneri de afaceri a SmartBill practic nu mai trebuie sa faci manual verificarile cautand in toate registrele publice .

Aplicatia verifica automat pentru toti partenerii din lista de monitorizare si te anunta daca identifica informatii noi. Functionalitatea de verificare a partenerilor este gratuita pana la 30 septembrie 2020 pentru utilizatorii aplicatiei de facturare sau gestiune.

Articole similare

Comentariul tau aici