Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 24.05.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Completarea si depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania (formularul 200)”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF.
a.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. Sunt suspendat cu data de 23.03.2015. Stiam ca pe perioada suspendarii se depune declaratia 200 pe zero. Pe anul 2016 AFP Constanta nu o primeste. Spune ca nu e nevoie. Este corect?”
a.) Raspuns ANAF: “Pe perioada suspendarii aveti obligatia depunerii declaratiei 200. Pe viitor, in cazul in care aveti neclaritati, puteti sa va adresati si Serviciului de asistenta contribuabili din cadrul AJFP Constanta.”
b.) Intrebare contribuabil: “Anul trecut, in aprilie, am depus o declaratie 200 si nici acum nu mi-a venit decizia de impunere/instiintarea de plata. In martie anul acesta am facut o sesizare online in acest sens si mi s-a comunicat ca “decizia a fost emisa si ca urmeaza sa o primesc in perioada umatoare.” Care perioada urmatoare? Nu aveti niste termene clare in acest sens? Nu vreau sa ma trezesc cu penalitati fara sa am vreo vina. Ce trebuie sa fac ca sa aflu cat am de plata si care sunt modalitatile de plata? Multumesc anticipat pentru raspuns!
b.) Raspuns ANAF: “Pentru a afla daca s-a emis decizia de impunere anuala va rugam sa luati legatura cu organul fiscal. In ceea ce priveste termenul de emitere a deciziilor de impunere anuala, acesta este pana la data de 15 septembrie a anului urmator celui pentru care se face impunerea. Dorim sa va informam ca pe site-ul ANAF este disponibil gratuit serviciul Spatiul Privat Virtual. Prin intermediul acestui serviciu puteti depune on-line declaratii fiscale, formula cereri, primi documente si acte administrativ fiscale, puteti vizualiza obligatiile de plata si materialele informative elaborate de ANAF. Obligatiile de plata le puteti achita in numerar, mandat postal, virament bancar sau on-line. Va rugam sa consultati si brosura privind modalitatile de efectuare a platilor catre ANAF, ce poate fi accesata la urmatorul link: https://static.anaf.ro/…/brosura_plati/brosura_plati.htm .”
c.) Intrebare contribuabil: “In spatiul virtual se pot depune doua declaratii 200 pentru 2 coduri CAEN ?”
c.) Raspuns ANAF: “Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit, vor completa in mod corespunzator numarului de surse ori categorii de venituri realizate (2 coduri CAEN), cap. II “Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit”, in formularul “Anexa nr. …. la Declaratia privind veniturile realizate din Romania “, care se ataseaza la declaratia privind veniturile realizate. Declaratia se transmite impreuna cu anexele completate prin serviciul „Spatiu Privat Virtual”.
d.) Intrebare contribuabil: “Declaratia 220 trebuie completata in pdf, la fel ca declaratia 200 sau e ok daca este completata cu pixul?”
d.) Raspuns ANAF: “DA, in situatia in care optati pentru depunerea formularului 220 in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, puteti completa formularul cu pixul. In situatia in care optati pentru depunerea on-line prin intermediul Spatiului Privat Virtual sau portalul E-guvernare este necesar sa completati formularul electronic. Totodata dorim sa va informam cu privire la faptul ca, Spatiul privat virtual este un serviciu gratuit, pus la dispozitia contribuabililor, persoane fizice, pe site-ul ANAF. Prin intermediul acestui serviciu puteti depune on-line declaratii fiscale, formula cereri, primi documente si acte administrativ fiscale, puteti vizualiza obligatiile de plata si materialele informative elaborate de ANAF.
e.) Intrebare contribuabil: “O intreprindere individuala, cod CAEN 0111 – activitati agricole, are obilgatia sa depuna declaratia 200, avand in vedere ca a depus declaratia 221 ? Multumesc!”
e.) Raspuns ANAF: “In cazul obtinerii veniturilor din activitati agricole, formularul 200 se completeaza si se depune DOAR de catre contribuabilii care desfasoara activitatea in mod individual si/sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice si care determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Formularul 200 nu se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit, a caror impunere este finala.”
f.) Intrebare contribuabil: “Un II care a trecut anul trecut in ianuarie la norma, nu mai este obligat sa depuna declaratia 200, corect?”
f.) Raspuns ANAF: “Da, este corect. Persoanele fizice care au realizat in anul 2016 venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, nu au obligatia depunerii formularului 200.”
g.) Intrebare contribuabil: “Platitorii de impozit pe venitul din chirii, cu chiria exprimata in lei (1 contract), impozitati forfetar, nu au obligatia sa depuna anual declaratia 200 si declaratia 220 ? Exista exceptii, in raport de aceasta situatie ?”
g.) Raspuns ANAF: “Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei si nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente, platile anticipate cu titlul de impozit efectuate in cursul anului sunt egale cu impozitul anual datorat si impozitul este final, nu depun declaratia D 200. Atentie insa, declaratia 200 se depune si in urmatoarele cazuri:
- declaratia de venit estimat (220) a fost depusa in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii;
- au intervenit modificari ale clauzelor contractuale altele decat: situatia rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti in care chiria este exprimata in lei si in situatia rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta;
- au efectuat investitii, de cealalta parte, la bunurile mobile si imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui detinator legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosintei bunurilor, inclusiv a contractelor de comodat. Informatii detaliate puteti regasi si la pagina 3 in Ghidul fiscal al contribuabililor care au obligatia de declarare a veniturilor realizate din Romania pentru anul fiscal 2016. Ghidul il puteti regasi la urmatorul link: https://static.anaf.ro/…/Ghid%20D200_2016_editia%202017…
Mai multe intrebari si raspunsuri pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Sursa: ANAF
Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-