Contabilitatea decontarilor cu personalul cuprinde :
• drepturile salariale;
• sporurile;
• adaosurile;
• premiile din fondul de salarii;
• indemnizatiile pentru concediile de odihna, precum si cele pentru incapacitate temporara de munca, platite din fondul de salarii;
• primele reprezentând participarea personalului la profit, acordate potrivit legii, si
• alte drepturi în bani si/sau în natura datorate de entitate personalului pentru munca prestata.
În vederea înregistrarii primelor reprezentând participarea personalului la profit, acordate potrivit legii, o entitate recunoaste ca provizion costul previzionat al acestora atunci si numai atunci când:
a) entitatea are o obligatie legala sau implicita de a face astfel de plati ca rezultat al evenimentelor anterioare; si
b) poate fi facuta o estimare certa a obligatiei.
O obligatie curenta exista atunci, si numai atunci, când entitatea nu are o alta alternativa realista decât sa efectueze aceste plati.
În situatiile financiare ale exercitiului pentru care se propun prime reprezentând participarea personalului la profit, contravaloarea acestora se reflecta sub forma de provizion, cheltuiala rezultând din serviciul angajatului.
Provizionul urmeaza a fi reluat în exercitiul financiar în care se acorda aceste prime.
În contabilitate se înregistreaza distinct alte drepturi si avantaje care, potrivit legislatiei în vigoare, nu se suporta din fondul de salarii (masa calda, alimente antidot etc.), precum si alte drepturi acordate potrivit legii.
Drepturile de personal neridicate în termenul legal se înregistreaza într-un cont distinct, pe persoane.
Retinerile din salariile personalului pentru cumparari cu plata în rate, chirii sau pentru alte obligatii ale salariatilor, datorate tertilor (popriri, pensii alimentare si altele), se efectueaza numai în baza unor titluri executorii sau ca urmare a unor relatii contractuale.
Sumele datorate si neachitate personalului (si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume încasate de la acesta, aferente exercitiului în curs, se înregistreaza ca alte datorii si creante în legatura cu personalul.
Debitele provenite din avansuri de trezorerie nedecontate, din distribuiri de uniforme si echipamente de lucru, precum si debitele provenite din pagube materiale, amenzile si penalitatile stabilite în baza unor hotarâri ale instantelor judecatoresti, si alte creante fata de personalul entitatii se înregistreaza ca alte creante în legatura cu personalul.
Beneficiile sub forma actiunilor proprii ale entitatii (sau alte instrumente de capitaluri proprii ) , acordate angajatilor sunt înregistrate distinct (contul 644 “Cheltuieli cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii”), în contrapartida conturilor de capitaluri proprii (de exemplu, contul 1068 “Alte rezerve”, analitic distinct), la valoarea justa a respectivelor instrumente de capitaluri proprii, de la data acordarii acelor beneficii.
Recunoasterea cheltuielilor aferente muncii prestate de angajati are loc în momentul prestarii acesteia.
Data acordarii beneficiilor reprezinta data la care entitatea si angajatii beneficiari ai respectivelor instrumente înteleg si accepta termenii si conditiile tranzactiei, cu mentiunea ca, daca respectivul acord face obiectul unui proces de aprobare ulterioara (de exemplu, de catre actionari), data acordarii beneficiilor este data la care este obtinuta respectiva aprobare.
Pentru instrumentele de capitaluri proprii acordate care intra în drepturi imediat, la data acordarii beneficiilor, angajatilor nu li se cere sa finalizeze o perioada specificata de servicii înainte de a avea dreptul neconditionat asupra respectivelor instrumente de capitaluri proprii si, în absenta unei dovezi privind contrariul, entitatea va considera ca serviciile prestate în schimbul instrumentelor de capitaluri proprii au fost deja primite.
În acest caz, cheltuielile aferente se înregistreaza integral, la momentul respectiv, în contrapartida cu conturile de capitaluri proprii.
Pentru instrumentele de capitaluri proprii acordate, care intra în drepturi numai dupa îndeplinirea de catre angajati a unei perioade specificate de servicii, cheltuielile aferente sunt înregistrate pe masura prestarii serviciilor, pe parcursul perioadei pentru satisfacerea conditiilor de intrare în drepturi, în contrapartida cu conturile de capitaluri proprii. Suma înregistrata drept cheltuieli va avea în vedere estimarea numarului de instrumente de capitaluri proprii care vor intra în drepturi, iar aceasta estimare trebuie revizuita daca informatiile ulterioare indica faptul ca numarul de instrumente de capitaluri proprii preconizate a intra în drepturi este diferit fata de estimarile precedente, astfel încât, la data intrarii în drepturi, estimarea respectiva sa fie egala cu numarul de instrumente de capitaluri proprii care intra în drepturi .