Decontari ilegale pe UPA sau la limita legii

Fără să știe, sute de companii decontează de la unități protejate facturi cu produse de birotică și papetărie, calculatoare și echipamente IT, echipamente de lucru și alte produse care sunt de fapt intermediate – produse care sunt importate și cu o intervenție minimă, devin produse realizate prin munca proprie a angajaților persoane cu dizabilități.

“Primim frecvent cereri din partea clienților, de produse care nu sunt realizate în cadrul unității noastre protejate și, din câte știm, nici în cadrul altor unități protejate din România. Și mă refer la produse de birotică, papetărie și alte consumabile pentru birou: pixuri, markere, bibliorafturi de plastic, saci menajeri etc., la echipamente IT: laptopuri, monitoare, tastaturi etc. Când le spun clienților că aceste produse nu pot fi deduse din taxa pe dizabilitate, sunt foarte uimiți, pentru că au primit oferte din partea altor unități protejate de astfel de articole. Astfel, mă întreb: Cum poți, ca unitate protejată care refuză să recurgă la aceste practici, să menții locurile de muncă pentru persoanele cu dizabilități și să creezi altele noi?” – a declarat Mădălina Sauciuc, manager unitate protejată UtilDeco.

Această practică contravine legii. Pentru că legea este clară: “Persoanele cu dizabilități trebuie să fie implicate în toate domeniile de activitate pentru care este autorizată unitatea protejată.” „Companiile și autoritățile publice, care vor să încheie acorduri de parteneriat cu unitățile protejate autorizate, trebuie să rețină faptul că noua lege prevede că, pot fi deduse din obligația de plată către bugetul de stat, doar produsele și serviciile realizate prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități.”– site-ul ANDPDCA

Riscul este ca aceste unități să fie amendate și suspendate, iar în eventualitatea unui control de la ANAF, companiile care au decontat achiziții de la unitățile protejate care au acționat ilegal, sa fie nevoite sa vireze la bugetul de stat, toate sumele cheltuite și decontate.

Atenție! Două unități protejate au autorizația suspendată din februarie 2022

Conform Registrului Unităților Protejate publicat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDC) din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pe 9 februarie a fost suspendată autorizația pentru două unități protejate. Una dintre ele este un producător de echipamente textile, iar o altă unitate protejată are ca domeniu autorizat “Fabricarea hârtiei și cartonului ondulat și a ambalajelor din hârtie și carton”.

Facilitățile fiscale de care beneficiază clienții unităților protejate trebuie să fie aplicate corect

Dincolo de riscul unor amenzi sau suspendări, pericolul cel mai mare este pe termen lung și este legat de sustenabilitate. Un întreg sector înființat și susținut de acele persoane și organizații care vor să facă în mod autentic o schimbare în viața persoanelor cu dizabilități, riscă să fie acuzat că nu poate produce rezultate reale, ba chiar să fie acuzat că folosește în mod incorect niște facilități economice.

Pe de altă parte, pentru companiile care publică Rapoartele anuale de sustenabilitate conform standardelor internaționale GRI o asemenea practică este absolut inadmisibilă. Etica în afaceri și achizițiile responsabile social sunt teme importante în rapoartele de sustenabilitate ale marilor companii. Nu putem vorbi de integrarea autentică a acestor teme, dacă furnizorii din lanțul de aprovizionare nu sunt supuși unei analize atente.

Achizițiile de la unități protejate ar trebui să reflecte un angajament pentru sustenabilitate și practici etice

Presiunea pe departamentele de achiziții este mare. Suntem conștienți. Presiunea de reducere a costurilor este constantă și din acest motiv fiecare promisiune și ocazie de a face achiziții cu costuri cât mai mici pare a fi o reușită. Totuși, colaborarea ilicită sau la limita legii cu unitățile protejate incorecte, nu ar trebui să fie o practică acceptată de managerii companiilor. Tolerarea acestei practici pune în pericol existența facilității pentru cei de bună credință, care ar avea cel mai mult de pierdut în eventualitatea dispariției  legii – organizațiile cu ADN social a căror misiune este să creeze locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități, precum și persoanele fizice cu certificat de dizabilitate care pot desfășura o activitate profesională și se pot autoriza ca unitate protejată. Pentru unitățile protejate “fantomă”, singura pierdere ar fi o diminuare a profiturilor. Vorbim de acei agenți economici care s-au autorizat ca UPA doar pentru facilitatea de a vinde companiilor produse care pot fi decontate și realizează venituri de milioane de lei cu doar 3 angajați, persoane cu dizabilități, care de multe ori figurează ca angajați doar pe hârtie și nu participă în mod direct la realizarea produselor vândute.

E cu atât mai surprinzător cu cât din ce în ce mai multe companii, își iau angajamentul public de a avea o contribuție pozitivă în comunitate, de a lua în considerare impactul de mediu, dar și cel social.

În acest context, ne întrebăm: Poate fi considerată o practică etică, decontarea achiziției de la o unitate protejată despre a cărei impact social nu știi prea multe, care nu pune accent pe misiunea ei, ci doar pe posibilitatea de a satisface o cerere din partea pieței? Și nu, nu este obligatoriu ca fiecare furnizor să aibă o misiune socială, însă dacă acel furnizor este autorizat ca unitate protejată atunci trebuie să ne preocupe acest lucru, pentru că asta este esența unei unități protejate  – să realizeze incluziunea socio-profesională a persoanelor cu dizabilități.

Un ghid de bune practici în colaborarea cu unitățile protejate

Checklist pentru companiile care fac achiziții de la unități protejate

1. Verificați dacă unitatea protejată deține autorizație valabilă.

Verificarea valabilității autorizației se poate face direct pe site-ul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, accesând  documentul “Lista unităților protejate autorizate” de pe urmatorul link:

http://anpd.gov.ro/web/informatii-utile/unitati-protejate-autorizate/lista-unitati-protejate-autorizate/

2. Verificați dacă pe website-ul unității protejate este disponibil Raportul anual de activitate.

Unitatea protejată autorizată are obligația ca, pe durata de valabilitate a autorizației, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, să prezinte Autorității raportul de activitate pentru anul precedent și să îl publice pe website-ul organizației. Raportul de activitate este un document care prezintă datele legate de cifră de afaceri, număr de angajați, numărul de contracte rezervate încheiate în baza Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice; numărul de contracte încheiate în sensul prevederilor art. 78 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 448/2006.

3. Asigurați-vă că produsele și serviciile decontate nu sunt intermediate.

Statul a hotărât să creeze niște mecanisme de protecție pentru persoanele cu dizabilități și a considerat că organizațiile cu peste 50 de angajați au responsabilitate socială față de persoanele cu dizabilități. Produsele și serviciile cumpărate de la unitate protejată trebuie să fie realizate prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități angajate. Analizați prin propria experiență de antreprenoriat, dacă o unitate protejată cu un număr foarte mic de angajați, poate produce de exemplu sute de echipamente de protecție în câteva zile?! Sau dacă nu cumva, activitatea de închiriere și leasing cu mașini și echipamente de birou (inclusiv calculatoare) este de fapt o intermediere mascată. Verificați dacă produsele primite, au eticheta / ambalajul unității protejate și dacă unitatea protejată deține echipamente și licențe / certificări necesare producției sau prestării de servicii pentru ceea ce achiziționați.

4. Interesați-vă de impactul social al furnizorului

Dacă condițiile legate de calitate și ofertă sunt întrunite, încercați să aflați ce face organizația în direcția integrării persoanelor cu dizabilități, ce spune organizația despre impactul său social, cum comunică despre misiunea pentru care a fost înființată. Și asta pentru că unitatea protejată este o entitate care a fost creată cu scopul de a sprijini angajarea si integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

ADV România a câștigat la CCR procesul privind neconstituționalitatea ordonanței ce a închis sectorul de unități protejate în 2017 și a contribuit la modificarea legislației actuale. ADV România lansează Observatorul de Integritate UPA, departament în cadrul căruia vor fi analizate practicile de intermediere mascată din piață. Rezultatele acestor anchete, vor fi transmise la ANDPDCA și ANAF pentru a fi verificat modul de respectare a condițiilor de autorizare și funcționare a unităților protejate, respectiv a corectitudinii deducerii cotei pe dizabilitate de către companii și autorități publice.

Articole similare

One Thought to “Decontari ilegale pe UPA sau la limita legii”

  1. Anonymous

    In registrul UPA (http://anpd.gov.ro/web/informatii-utile/unitati-protejate-autorizate/) din 21.03.2022 nu apar aceste doua unitati carora li s-au retras autorizatiile, despre care mentionati in articolul “Decontari ilegale pe UPA sau la limita legii”.
    Care sunt cele doua unitati protejate carora le-a fost suspendata Autorizatia UPA in data de 09.02.2022?

Comentariul tau aici