Depunerea declaratiilor informative 205 si 207 – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 22.02.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Depunerea declaratiei informative privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc, castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit 205 si depunerea declaratiei informative privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti 207”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF.

a.) Intrebare: 

“Veniturile din comisioane obtinute de persoane juridice nerezidente se inscriu in declaratia 207 la capitolul venituri din prestari servicii ?”

a.) Raspuns ANAF:

“In limita informatiilor oferite mentionam ca in formularul 207, se inscriu veniturile din comisioane, realizate de beneficiari de venit nerezidenti, impozabile potrivit art. 223 alin. (1) lit. f) si g) din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz, pentru care platitorii de astfel de venituri aveau obligatia de retinere la sursa a impozitului.”

b.) Intrebare:

“Declaratia 207 inlocuieste declaratia informativa din anii anterior ?”

b.) Raspuns ANAF:

“Formularul 207 inlocuieste de fapt Declaratia informativa privind impozitul retinut pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti care era ca anexa la HG 1/2016.”

c.) Intrebare:

“Am un contract de inchiriere a unui container pentru birou de la o societate din Austria, containerul este amplasat pe teritoriul Romaniei. Am certificat de rezidenta fiscala de la societatea nerezidenta. Societatea din Austria nu are nici un birou deschis in Romania. Trebuie sa declar in 207 aceste venituri ?”

c.) Raspuns ANAF:

“In formularul 207 se declara veniturile achitate nerezidentilor impozabile sau scutite de impozit potrivit Codului Fiscal sau Conventiilor de evitare a dublei impuneri Conform Codului fiscal art 223 (1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt: d) redevente de la un rezident. La art 7 pct 36 (1) se considera redeventa platile de orice natura primite pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele: iar la lit. d) orice echipament industrial, comercial sau stiintific, CONTAINER, cablu, conducta, satelit, fibra optica sau tehnologii similare. Fata de prevederile mentionate consideram ca DA, pentru veniturile nerezidentului, reprezentand redeventa incasata pentru inchiriere container in Romania, exista obligatia depunerii formularului 207”.

d.) Intrebare:

“Facturile de Microsoft se declara in 207 ?”

d.) Raspuns ANAF:

“In formularul 207 se declara veniturile impozabile sau cele scutite de impozit in Romania. Veniturile obtinute de nerezidenti din servicii prestate in afara Romaniei (cum este cazul serviciilor prestate de catre partenerul german, respectiv de catre Microsoft) nu se declara in formularul 207”.

e.) Intrebare:

“Se declara in D207 veniturile din dobanzi platite catre o societate comerciala din Austria ? Mentionez ca entitatea platitoare din Romania detine certif de rezidenta fiscala pentru compania din Austria.”

e.) Raspuns ANAF:

“Da, veniturile din dobanzi platite catre o persoana juridica din Austria se declara in D207”

f.) Intrebare:

“Sa intelegem ca 205 pentru veniturile din salarii angajatorul nu este obligat sa depuna nici pentru anul fiscal 2016 ?”

f.) Raspuns ANAF:

“Intr-adevar, pentru anul 2016 platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor sunt exceptati de la obligativitatea depunerii formularului 205 “Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”. (art.132 alin.(2) din Codul fiscal).”

g.) Intrebare:

“Dividendele repartizate in 2016 dar neplatite asociatilor pana la 31.12.2016 si pentru care s-a platit si declarat impozitul in 2016 se declara in 205/2016 ?”

g.) Raspuns ANAF:

“Da, in situatia mentionata de dumneavoastra, dividendele se inscriu in formularul 205 aferent anului 2016.”

h.) Intrebare:

“Drepturile de proprietate intelectuala si conventiile civile se mai declara in 205 ? Conform carui articol nu se mai declara ?”

h.) Raspuns ANAF:

“Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala NU depun formularul 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” (art. 132 alin. (2) Cod Fiscal). Referitor la conceptul de conventii civile, acesta nu se mai regaseste in cuprinsul actualului Cod fiscal. Veniturile obtinute in baza unor contracte de prestari servicii pot fi considerate venituri din activitati independente, sau venituri din alte surse in cazul in care activitatile desfasurate nu au caracter de continuitate potrivit art. 114 alin.2 lit.g) din Codul fiscal, caz in care acestea se declara in 205.”

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare