Diferenta intre a fi platitor de TVA in regim normal vs regim special

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Inregistrarea ca platitor de TVA in regim normal si respectiv special sunt doua lucruri diferite.

In tabelul de mai jos am mentionat principalele diferente:

 Regim normalRegim special
Pentru ce operatiuni se aplica?Toate operatiunile, din interiorul si din exteriorul tariiTranzactii intracomunitare: – achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de peste 34.000 lei/an sau – achizitii intracomunitare de servicii de la persoane impozabile, indiferent de plafon sau-prestari servicii intracomunitare catre persoane impozabile, indiferent de plafon.  
CUI-ul firmei- ce se schimba?CUI-ul are atribut RO in fata. Se utilizeaza acelasi CUI pentru toate operatiunile, indiferent ca sunt intracomunitare sau nu.Pentru tranzactii intracomunitare se utilizeaza CUI-ul special  -cu RO in fata, iar pentru restul tranzactiilor se utilizeaza CUI-ul obisnuit, fara RO
Baza legalaArt. 316 Cod fiscalArt. 317 Cod fiscal

Important!

  • Poti avea si cod normal de TVA si cod special? Nu, acest lucru nu este posibil, in momentul in care devii platitor de TVA in Romania va trebui sa soliciti anularea codului special de TVA.
  • Inregistrarea in scop special de TVA se realizeaza numai pentru tranzactii intracomunitare. Pentru restul operatiunilor nu se modifica modul de facturare si taxele de plata (in sensul ca nu se colecteaza TVA).
  • Pentru inregistrarea in scop special de TVA se depune Declarația de înregistrare în scopuri de TVA/Declarație de mențiuni a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii, precum și pentru agricultorii care efectuează livrări intracomunitare de bunuri Formular 091.

In privinta facturarii, daca esti neplatitor de TVA si ai cod special pentru tranzactii intracomunitare, este important sa acorzi atentie modului de facturare – mai precis, la comunicarea CUI-ului corect pentru parteneri.

Daca utilizezi programul de facturare online, in etapa de configurare, poti sa introduci si acest CIF intracomunitar.

Configurare -Date firma- Adauga CIF intracomunitar:

Dupa aceasta operatiune, cand urmeaza sa emiti o factura, vei putea selecta CIF-ul de pe care sa se factureze, astfel:

 Astfel, pentru operatiunile intracomunitare vei putea alege sa fie trecut pe factura alege CIF-ul cu RO , iar pentru restul facturilor, CIF-ul obisnuit.

In felul acesta, nu va trebui sa deschizi doua conturi speciale in aplicatie. Vei putea utiliza contul principal, comutand atunci cand este nevoie, spre codul intracomunitar.

In plus fata de cele mentionat, in SmartBill Facturare vei putea :

  • sa emiti factura in valuta dorita
  • sa emiti factura in limba dorita, alegand dintr-o lista predefinita in meniul Configurare

Asadar, aplicatia oferta o flexibilitate completa pentru facturare, atat pentru lucrul cu parteneri din interiorul tarii, cat si pentru cei externi.

Articole similare

Comentariul tau aici