Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In vederea obtinerii codului special de TVA este necesara depunerea doar a declaratiei 091, fara alte documente suplimentare.
Declaratia 091 se depune deocamdata doar in format fizic. Nu se poate depune electronic.
Formularul este disponibil AICI.
Instructiuni de completare – conform O 1888/2019
Declarația de înregistrare în scopuri de TVA/Declarația de mențiuni a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii, precum și pentru agricultorii care efectuează livrări intracomunitare de bunuri (091), denumită în continuare declarație, se depune de către:
a) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România și persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate și care nu au obligația să se înregistreze conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal), și care nu sunt deja înregistrate conform art. 317 alin. (1) lit. b)-d) sau alin. (2) din Codul fiscal, care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziției intracomunitare, dacă valoarea achiziției intracomunitare respective depășește plafonul pentru achiziții intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziția intracomunitară;
b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal și care nu este deja înregistrată conform art. 317 alin. (1) lit. a), c) sau d) ori a alin. (2) din Codul fiscal, dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, înainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabilă care își are stabilit sediul activității economice în România, care nu este înregistrată și nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal și care nu este deja înregistrată conform art. 317 alin. (1) lit. a), b) sau d) ori a alin. (2) din Codul fiscal, dacă primește de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, înaintea primirii serviciilor respective;
d) persoana impozabilă care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 315^1 din Codul fiscal, care nu este deja înregistrată conform art. 317 alin. (1) lit. a)-c) ori art. 317 alin. (2) din Codul fiscal, dacă efectuează livrări intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 315^1 alin. (8) lit. c) sau d) din Codul fiscal, înainte de livrarea bunurilor;
e) persoana impozabilă care, după încetarea situației de inactivitate fiscală, care a condus la anularea înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, solicită înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 317 alin. (11) din Codul fiscal.
Formularul se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeț și corect, toate datele prevăzute:
a) un exemplar, semnat conform legii, se depune la organul fiscal competent, direct la registratură sau la poștă, prin scrisoare recomandată;
b) un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.
A. Felul declarației
Se marchează cu „X“ pct. 1 sau 2, după caz. Declarația de înregistrare se completează la solicitarea înregistrării în scopuri de TVA, iar declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior.
În cazul declarației de înregistrare se marchează, după caz, lit. a), b) sau c), după caz.
Atenție! În cazul declarației de mențiuni se completează toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declarării, indiferent dacă acestea au mai fost declarate.
B. Date de identificare a contribuabilului
Cod de înregistrare în scopuri de TVA – nu se completează la înregistrarea inițială.
Atenție! Acest cod este valabil și se utilizează numai pentru achiziții intracomunitare sau pentru serviciile prevăzute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, primite de la persoane impozabile stabilite în alt stat membru sau prestate către persoane impozabile stabilite în alt stat membru sau pentru livrări intracomunitare de bunuri efectuate de agricultori.
Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, întrucât a încetat situația de inactivitate fiscală, care a condus la anularea înregistrării în scopuri de TVA, în condițiile art. 317 alin. (11) din Codul fiscal, înscriu codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit inițial potrivit art. 317 din Codul fiscal, anterior inactivării.
Denumire/Nume și prenume – se înscrie/se înscriu, după caz, denumirea sau numele și prenumele persoanei care efectuează achiziții intracomunitare (contribuabilul) sau ale agricultorului care efectuează livrări intracomunitare de bunuri.
Cod de identificare fiscală – se înscrie codul de identificare fiscală a contribuabilului.
Date privind domiciliul fiscal – se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
C. Alte date despre contribuabil
Reprezentare prin împuternicit – se marchează cu „X“ în cazul în care declarația este completată de către împuternicitul desemnat potrivit Codului de procedură fiscală și se înscriu numărul și data cu care împuternicitul a înregistrat actul de împuternicire, în formă autentică și în condițiile prevăzute de lege, la organul fiscal.
Date de identificare ale împuternicitului – se completează cu datele privind codul de identificare fiscală, numele și prenumele sau denumirea împuternicitului, precum și adresa acestuia.
D. Date privind vectorul fiscal
I. Înregistrare în scopuri de TVA
Înregistrare prin depășirea plafonului de achiziții intracomunitare – se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile care au sediul activității economice în România și de persoanele juridice neimpozabile stabilite în România, care nu sunt înregistrate și nu au obligația să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal și care nu sunt deja înregistrate conform art. 317 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal ori conform art. 317 alin. (2) din Codul fiscal, care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziției intracomunitare, dacă valoarea achiziției intracomunitare respective depășește plafonul pentru achiziții intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziția intracomunitară.
Înregistrare pentru prestări de servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2) din Codul fiscal – se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile care au sediul activității economice în România, care nu sunt înregistrate și nu au obligația să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal și care nu sunt deja înregistrate conform art. 317 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul fiscal ori conform art. 317 alin. (2) din Codul fiscal, dacă acestea prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoană obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciilor.
Înregistrare pentru primirea de servicii de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, pentru care beneficiarul este persoană obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal – se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile care au stabilit sediul activității economice în România, care nu sunt înregistrate și nu au obligația să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal și care nu sunt deja înregistrate conform art. 317 alin. (1) lit. a) sau b) din Codul fiscal ori conform art. 317 alin. (2) din Codul fiscal, dacă primesc de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, înaintea primirii serviciilor.
Înregistrare prin opțiune pentru achiziții intracomunitare, conform art. 268 alin. (6) din Codul fiscal – se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile care au sediul activității în România, dacă nu sunt înregistrate și nu au obligația să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal, și de persoanele juridice neimpozabile, dacă realizează achiziții intracomunitare de bunuri conform art. 268 alin. (4) din Codul fiscal și optează pentru taxarea acestor operațiuni, conform art. 268 alin. (6) din Codul fiscal.
Înregistrarea pentru livrări intracomunitare de produse agricole efectuate de un agricultor – se marchează cu „X“ de către persoana impozabilă care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 315^1 din Codul fiscal, care nu este deja înregistrată conform art. 317 alin. (1) lit. a)-c) ori art. 317 alin. (2) din Codul fiscal, dacă efectuează livrări intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 315^1 alin. (8) lit. c) sau d) din Codul fiscal, înainte de livrarea bunurilor.
Înregistrarea, potrivit art. 317 alin. (11) din Codul fiscal, în situația persoanelor impozabile cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, dacă a încetat situația de inactivitate fiscală, care a condus la anularea înregistrării în scopuri de TVA – se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, pentru că au fost declarate în inactivitate fiscală, dacă a încetat situația care a condus la anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit art. 317 alin. (11) din Codul fiscal.
II. Anularea înregistrării în scopuri de TVA
Anularea înregistrării pentru persoanele impozabile care au fost înregistrate ca urmare a depășirii plafonului de achiziții – se marchează cu „X“ de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA ca urmare a depășirii plafonului de achiziții, care solicită anularea înregistrării oricând, după expirarea anului calendaristic următor celui în care au fost înregistrate, dacă valoarea achizițiilor intracomunitare nu a depășit plafonul de achiziții în anul în care fac această solicitare sau în anul calendaristic anterior și dacă nu și-au exercitat opțiunea conform art. 317 alin. (7) din Codul fiscal.
Anularea înregistrării pentru persoanele impozabile care au fost înregistrate prin opțiune, conform art. 268 alin. (6) din Codul fiscal – se marchează cu „X“ de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA prin opțiune, care solicită anularea înregistrării oricând, după expirarea a 2 ani calendaristici care urmează anului în care au optat pentru înregistrare, dacă valoarea achizițiilor intracomunitare nu a depășit plafonul de achiziții în anul în care depun această solicitare sau în anul calendaristic anterior și dacă nu și-au exercitat opțiunea conform art. 317 alin. (7) din Codul fiscal.
1a) și 2a). Valoarea achizițiilor intracomunitare în anul calendaristic anterior solicitării anulării – se înscrie suma totală a achizițiilor intracomunitare ale persoanei impozabile care solicită anularea înregistrării, realizată în anul calendaristic anterior solicitării anulării.
1b) și 2b). Valoarea achizițiilor intracomunitare în anul calendaristic în care se solicită anularea – se înscrie suma totală a achizițiilor intracomunitare ale persoanei impozabile care solicită anularea înregistrării, realizată în anul în care face această solicitare.
Toate sumele vor fi înscrise în lei.
1c) și 2c). Nu a fost exercitată opțiunea prevăzută la art. 317 alin. (7) din Codul fiscal – se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile care solicită anularea înregistrării, în cazul în care nu și-au exercitat opțiunea conform art. 317 alin. (7) din Codul fiscal.
Anularea înregistrării pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA pentru prestări de servicii intracomunitare sau achiziții de servicii intracomunitare, pentru care persoana impozabilă s-a înregistrat în conformitate cu prevederile art. 317 alin. (1) lit. b) și c) – se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile care nu mai efectuează astfel de operațiuni.
Anularea înregistrării pentru persoanele impozabile care au fost înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal – se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA pentru achiziții intracomunitare sau pentru servicii conform art. 317 din Codul fiscal, care au fost înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal.
Anularea înregistrării pentru agricultorii care au fost înregistrați pentru livrări intracomunitare cu produse agricole – se marchează cu „X“ de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA pentru livrări intracomunitare de bunuri conform art. 317 din Codul fiscal.
D091 se depune cu balante pe decembrie de la înființare pana în prezent.