Documentele care trebuie eliberate angajatului la incetarea contractului de munca

Incetarea contractului individual de munca (CIM) este un proces important care trebuie documentat cu atentie pentru a asigura transparența si conformitatea cu legislația muncii.

Art.7 alin (5) din Hotararea 905/2017 prevede ca la incetarea activitații salariatului, angajatorii au obligația sa ii elibereze acestuia o adeverința care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitații, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

Asadar sunt 2 documente obligatorii care trebuie eliberate de catre angajator:

  • adeverinta de vechime
  • un extras din REVISAL.

Extrasul din Revisal se poate genera direct din registru.

In ce priveste adeverinta de venit, aceasta trebuie sa contina informatii care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate.

Legislatia nu prevede un model standard al acestei adeverinte.

Utilizatorii SmartBill Conta au la dispozitie in modulul de Salarizare optiunea de a genera diverse tipuri de adeverinte, pentru situatiile prevazute de legislatie: incetare CIM, adeverinta pentru medic,etc.

Adeverinta de venit se exporta din aplicatie, in format editabil.

Aceste documente sunt obligatoriu sa fie eliberate de angajator la incetarea unui contract de munca.

Pe de alta parte, exista si situatii in care angajatul sau un fost angajat solicita angajatorului anumite documente.

Legislatia prevede ca la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Constituie contravenție si se sancționeaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei incalcarea de catre angajator a obligatiei de a elibera documentele la incetarea contractului de munca si de asemenea de a elibera documentele solicitate de angajat, in termen de 15 zile de la data solicitarii.

In plus fata de aceste prevederi, incetarea CIM-ului trebuie sa se faca in conformitate cu legile si reglementarile muncii pentru a evita orice dispute ulterioare.

Constatarea contravențiilor si aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de catre inspectorii de munca.

Contravenientul poate achita in cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii contravenționale.

Articole similare

Comentariul tau aici