Pot sa-mi iau concediu de odihna daca sunt in preaviz?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.

Codul Muncii prevede urmatoarele aspecte:

Preaviz la concediere – persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d) si al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. Fac exceptie de la prevederile mentionate anterior, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

Preaviz la demisie – termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. 

Pe de alta parte, se mentioneaza faptul ca pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Avand in vedere ca pe perioada preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, daca exista zile de concediu de odihna neefectuate, acestea pot fi luate de angajat inclusiv pe perioada preavizului, insa doar daca ambele partile (atat angajatul cat si angajatorul) sunt de acord cu acest aspect.

Mai exact angajatorul nu il poate obliga pe salariat sa isi ia concediu de odihna in perioada de preaviz dar nici angajatul nu poate sa il oblige pe angajator sa ii aprobe o cererea de concediu de odihna (angajatorul trebuie sa ia in considerare mai multe aspecte legate de activitatea firmei atunci cand aproba o cerere de concediu de odihna).

Inca un aspect important de mentionat este faptul ca daca zilele de concediu de odihna raman neefectuate pana la incetarea contractului, angajatorul trebuie sa i le plateasca salariatului, la incetarea contractului individual de munca.

Articole similare

Comentariul tau aici