De multe ori, companiile mici prefera sa nu faca achizitii si livrari in/din UE pentru a scapa de anumite formalitati si etape , pe care le presupun acest tip de operatiuni.
Astfel, sa luam cazul unei microintreprinderi neplatitoare de TVA care doreste sa achizitioneze din UE cateva laptopuri pentru angajatii sai . Foarte pe scurt, situatia este urmatoare:
a) Daca valoarea achizitiei este inferioara plafonului de 10.000 eur (34.000 lei la cursul valutar de schimb comunicat de BNR la data aderării), nu are nici o obligatie suplimentara respectiv nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA si nici in ROI.
Potrivit Codului fiscal, nu sunt considerate operaţiuni impozabile în România achiziţiile intracomunitare de bunuri care îndeplinesc printre altele si condiţia ca valoarea totală a acestor achiziţii intracomunitare nu depăşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro (34.000 lei la cursul valutar de schimb comunicat de BNR la data aderării).
b) Daca valoarea este superioara acestui plafon, entitatea are urmatoarele obligatii :
– Sa se inregistreze in scopuri de TVA – cu perioada fiscala luna calendaristica;
– Sa se inregistreze in registrul operatorilor intracomunitari;
Aceste doua obligatii de inregistrare trebuie indeplinite inainte de a derula operatiuni intracomunitare.
– Sa depuna din acel moment toate declaratiile de TVA :
- Decontul de TVA- formular 300 – lunar
- Declaratia 390 – VIES – pentru lunile in care exista achzitii/livrari intracomunitare – se depune lunar
- Declaratia 394- pentru achizitiile/vanzarile realizate cu vanzarori/cumparatori inregistrati la randul lor in scopuri de TVA in Romania- se depune lunar