Esti pensionar dar ai un PFA sau esti si salariat? Ce taxe datorezi ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Se intampla adesea ca o persoana dupa ce s-a pensionat sa isi doresca sa mai realizeze activitati remunerate fie din dorinta de a-si completa veniturile din pensie fie din dorinta de a fi in continuare activa.

Pensionar si salariat

In situatia in care se poate cumula pensia cu salariul, cum este cazul pensionarii pentru limita de varsta (poti citi aici care sunt situatiile in care acest lucru nu este posibil ) la taxarea contractelor de munca cu norma intreaga, nu exista nici o diferenta intre contractele de munca obisnuite si cele incheiate cu pensionari. Prin urmare acestea sunt supuse exact aceluiasi regim ca si contractele cu ceilalti salariati.

Si in ce priveste impozitarea lucrurile stau la fel:

  • CAS 25%
  • CASS 10%
  • Impozit 10%

Angajatorul datoreaza 2.25% CAM.

Atunci cand angajatul pensionar pentru limita de varsta are un contract part-time, contributiile sociale – CAS si CASS nu se aplica la salariul minim brut pe economie, ci la venitul brut realizat. Conditia este sa fie pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii (art. 146 alin 5.2, lit. d) -pentru CAS si art. 168 alin (5.1.) pentru CASS ).

Pensionar si PFA

In conditiile in care pensionarul poate deschide un PFA, pentru veniturile realizate in calitate de PFA se datoreaza urmatoarele:

  • impozit 10%
  • CAS -scutit (baza legala : art. 150 din Codul fiscal care arata ca: „  Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) și b.1) „ Aceste venituri de la art 137 alin (1) lit. b) si b1) sunt : venituri din activități independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuală .
  • CASS -se datoreaza doar daca veniturile depasesc 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 12*2.080 lei = 24.960 lei (pe 2019). In acest caz CASS 10% se plateste la nivelul a 12 salarii minime brute, respectiv 10% * 24.960 lei = 2.496 lei.

Articole similare

One Thought to “Esti pensionar dar ai un PFA sau esti si salariat? Ce taxe datorezi ?”

  1. DONCIU CLARA

    Am pfa si sunt pensionara acum. Cum procedez pentru a anunta ca sunt pensionara ca sa fiu scutita de plata CAS? Unde trimit informatia ca sunt pensionara si ce acte sunt necesare?

Comentariul tau aici