Factura de achizitie cu reducere comerciala – cum inregistrez?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit OMFP 1802/2014, reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

  • rabaturile ‐ se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
  • remizele ‐ se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential;
  • risturnele ‐ sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

Reducerile comerciale nu se evidentiaza intr-un cont distinct in contabilitate, ci diminueaza valoarea venitului sau costului produselor vandute, respectiv achizitionate.


Exemplu: O societate achizitioneaza bunuri (obiecte de inventar) pentru care primeste o factura de la furnizor in care sunt evidentiate distinc bunurile cumparate precum si o reducere comerciala.

Achizitia bunurilor se va inregistra astfel:
303 = 401 valoare de achitie – reducerea acordata

Reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 “Reduceri comerciale primite”), pe seama conturilor de terti.

Reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 709 “Reduceri comerciale acordate”), pe seama conturilor de terti.

In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, acestea se inregistreaza  la data bilantului in contul 408 “Furnizori  ‐ facturi nesosite”, respectiv contul 418 “Clienti  ‐ facturi de intocmit”, si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative. Reducerile care urmeaza  a fi primite, inregistrate la data bilantului in contul 408 “Furnizori  ‐  facturi nesosite”, corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune.

Totodata reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare