Guvernanta corporativa – sistemul dualist de conducere al companiilor

In ultima perioada, un numar in crestere de companii mari din Romania au inceput sa opteze pentru un sistem de administare al firmei in sistem dualist (dupa modelul German sau Austriac).

Dar ce inseamna si ce implica conducerea companiei in sistem dualist?

Sistemul dualist este implementat pentru a imbunatati guvernanta corporativa (guvernanta corporatista sau corporate governance) si se bazeaza pe doua structuri diferite de conducere si administrare, respectiv Consiliul de Supraveghere si Directoratul.

Astfel, Directoratul este compus din directorii executivi ai companiei (cu implicare directa in activitate) si coordoneaza activitatea de zi cu zi a acesteia, in timp ce Consiliul de Supravegere este compus exclusiv din membrii non-executivi, alesi in mod direct de catre actionari (in Germania, prin lege, in Consiliul de Supraveghere trebuie alesi si reprezentanti ai salariatilor).

Consiliul de Supraveghere numeste membrii directoratului, le stabileste obiectivele si pachetul salarial si este organismul care ii poate concedia daca este cazul.

Diferentele intre sistemul dualist (two tier board) si cel unitar de conducere (one tier board) sunt majore si au implicatii directe asupra modului in care este condusa firma. Astfel, in cazul sistemului unitar (intalnit cel mai frecvent in Marea Britanie si SUA) avem un singur Consiliu, din care fac parte atat executivi, cat si ne-executivi, toti alesi direct de catre actionari. In toate cazurile, numarul directorilor executivi din Board (Consiliu) trebuie sa fie mai mic decat numarul directorilor ne-executivi (fara functii directe in companie).

Diferenta majora intre sistemul unitat de administrare din Mare Britanie si SUA consta in faptul ca in SUA, in toate cazurile, Directorul General (CEO) este si Presedintele Consiliului (President of The Board), in timp ce in Marea Britanie aceste functii sunt ocupate de doua persoane distincte.

In Romania, in momentul de fata, predomina in mod covarsitor sistemul de administrare unitar, in care exista un singur Consiliu de Conducere (sau Consiliu de Administratie), care dumeste direct Directorul General (care in multe cazuri este si presedintele consiliului de administratie). Totusi, asa cum mentionam la inceput, implicarea din ce in ce mai puternica in economie a companiilor austriece (care sunt conduse, fara exceptie, in sistem dualist) determina o crestere treptata a numarului de companii pe care actionarii le doresc administrate in sistem dualist (two tier board).

Articol sustinut cu materiale ale Dusseldorf Law School

Articole similare

Comentariul tau aici