Imbunatatirea activitatii de administrare fiscala – proiect legislativ

Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat in sectiunea transparent decizionala un Proiect de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de administrare fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Conform notei de fundamentare, prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă se urmareste:

1.crearea nivelului regional în scopul reducerii numărului de raportări către centrala ANAF, îmbunătăţirii planificarii şi controlului, reducerii costului colectării şi creării de unităţi mai echilibrate din perspectiva ponderii economice şi a ponderii în colectarea veniturilor.

Regionalizarea păstrează structura de organizare pe 3 paliere (sediu central/nivel regional/nivel local în loc de sediul central/nivel judeţean/nivel local), permiţând însă un management mai bun, dar şi economii importante în procesul de administrare fiscală.

2.crearea structurii antifraudă prin reorganizarea controlului operativ în cadrul aparatului propriu al ANAF.

3.asigurarea autonomiei Direcţiei Generale a Vămilor, în cadrul ANAF, în exercitarea funcţiilor specifice vămii: securizarea frontierei externe a Uniunii Europene, efectuarea operaţiunilor de vămuire, combaterea traficului de droguri şi a traficului de mărfuri contrafăcute, etc.;

4.conferirea personalităţii juridice pentru Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) care va funcţiona la acelaşi nivel cu direcţiile generale regionale, cu scopul de a-i oferi mai multă autonomie şi o capacitate întărită de a gestiona resursele necesare bunei desfăşurări a activităţii.

DGAMC colectează în prezent peste 50% din totalul veniturilor ANAF.

5. implementarea unei noi strategii de resurse umane şi simplificarea procesului decisional, prin realocarea personalului spre domeniile deficitare (antifraudă, inspecţie fiscală, IT, juridic) sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de încărcare şi prin eliberarea din funcţie a celor care nu corespund din punct de vedere profesional şi al integrităţii. De asemenea, prin reducerea cu până la 30% a funcţiilor de conducere se va accelera procesul decizional şi se vor realiza economii în vederea încadrării în fondurile bugetare alocate pentru cheltuielile de personal.

Articole similare

Comentariul tau aici