Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Intr-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului de Finante pe data de 29 decembrie 2024 (despre care am scris detaliat AICI) se propune masura majorarii cu 2% a impozitului pe dividende, de la 8% la 10%.
Mai precis, textul proiectului mentioneaza :
Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.
Prevederile se aplică veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2025.
În cazul dividendelor distribuite în baza situaţiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2024, aprobate potrivit legii.
Concluzii – impozitul pe dividende
- In textul legii se face referire la dividendele distribuite in 2024 si nu la cele efectiv platite. Astfel, se poate decide repartizarea dividendelor disponibile in 2024 (pe baza unei hotari AGA) , se plateste impozitul de 8% pana la 25 ianuarie 2025, urmand ca dividendele nete sa fie platite la o data ulterioara in functie de disponibilitati. Astfel, antreprenorii nu trebuie sa se grabeasca sa plateasca dividendele pana la finalul anului pentru a beneficia de cota redusa de 8%. Pot face doar decizia de distribuire urmand ca ulterior in 2025 sa faca si platile de dividende.
- Daca s-au platit dividende interimare cu 8% nu se recalculeaza impozitul pe dividende dupa regularizarea lor pe baza situatiilor financiare anuale.
Ce inseamna aceasta majorare cu 2%?
Presupunem ca o societate poate repartiza dividende brute in valoare de 100.000 lei.
La o cota de 8% aceasta va retine la sursa 8.000 lei pe care ii va vira la buget, urmand ca restul de 92.000 lei sa fie virat asociatilor/actionarilor.
La o cota de 10%, va retine 10.000 lei -impozit urmand ca restul de 90.000 lei sa fie virat asociatilor/actionarilor.
Asadar, 2.000 de lei din buzunarul antreprenorului se transfera la stat.
Aici este doar impactul impozitului pe dividende, insa in proiectul de act normativ publicat pe data de 29 decembrie sunt si alte masuri cu impact direct asupra antreprenorilor, in special cei mici, precum injumatatirea plafonului la microintreprinderi, care din nou va creste povara fiscala pentru multe societati. Mai adaugam si majorarea salariului minim din 2025, care va aduce la o crestere a contributiilor platite pentru salariati.
Asadar, desi 2% nu este o crestere considerabila, daca o luam in contextul cresterii din toate directiile a poverii fiscale asupra microintreprinderilor ea poate avea un impact semnificativ asupra antreprenorilor.