Incepand de Vineri, 1 Mai se pot depune documentele pentru somajul tehnic aferent lunii aprilie. Atentie la unele aspecte privind completarea documentelor

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Documentele solicitate pentru procedura de acordare a somajului tehnic potrivit OUG nr. 30/2020 modificata prin OUG nr. 32/2020 sunt :

  1. Cererea pentru acordarea somajului ethnic
  2. Declaratia pe proprie raspundere
  3. Lista persoanelor carora li s-a suspendat contractual individual de munca potrivit Art. 52, Alin (1), lit. c.) din initiative angajatorului

Documentele completate se incarca doar pe platforma aici.gov.ro.

Potrivit OUG nr. 30/2020, depunerea documentatiei pentru acordarea indemnizatiei a somajului tehnic se face in luna curenta pentru indemnizatiile pe luna anterioara ( de ex. : incepand din 1 Mai, se depun cererile pentru luna Aprilie pentru solicitarea indemnizatiei ) .

Reamintim: Cuantumul indemnizației care se plateste din bugetul asigurarilor pentru somaj este egala cu 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut.

Castigul salarial mediu brut conform legii este de 5.429 lei. Indemnizatia platita din bugetul asigurarilor pentru somaj nu poate fi mai mare de 4.072 lei ( indemnizatie bruta).

Atenție!

Daca bugetul angajatorului permite, indemnizația poate fi suplimentata de angajator cu suma pana la diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat conform art. 53 alin.(1) din Codul muncii.

Sumele solicitate din bugetul asigurarilor pentru somaj se platesc de catre AJOFM/ AMOFM Bucuresti in contul angajatorului (cont deschis la bancă comercială, indicat in cerere), in termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentelor. In termen de 3 zile lucratoare de la primirea sumelor, angajatorii platesc indemnizatiile salariatilor pentru care s-au solicitat.

Pentru indemnizatia de somaj tehnic NU se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca, potrivit art. 220 alin 5 din Legea 227/2015 din Codul Fiscal.

ATENTIE LA URMATOARELE ASPECTE PRIVIND COMPLETAREA DOCUMENTATIEI PENTRU ACORDAREA SOMAJULUI TEHNIC:

  • E necesara semnarea de catre reprezentantul legal a cererii si a declaratiei pe proprie raspundere;
  • Sumele cerute pentru angajati sa fie completate corect;
  • Codul unic de inregistrare, contul la banca si datele firmei sa fie completate corect;
  • Pentru angajatii care se cere somaj tehnic sa fie operata suspendarea in REVISAL conform art. 52 alin. (1) lit c.) pe toata perioada in care se cere indemnizatia de somaj tehnic.

Articole similare

Comentariul tau aici