Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Ce reprezinta demisia?
Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
In cazul demisiei termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Atentie ! Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului.
Contractul individual de munca isi va produce efectele inclusiv pe perioada preavizului iar in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, atunci termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Se poate demisiona fara preaviz?
Da, se poate, salariatul poate demisiona fara preaviz daca:
- angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca;
- angajatul se afla inca in perioada de proba sau la sfarsitul acesteia – prin notificare scrisa;
- cele doua parti ale contractului (angajatorul si angajatul) au decis acest lucru, mai exact angajatorul renunta la acel preaviz.
Persoanelor ale caror contract individual de munca le-a incetat prin demisie nu vor putea beneficia de indemnizatia de somaj.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-