Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
Legea concediului paternal (Legea nr. 210 din 31 decembrie 1999) a fost actualizata recent prin Ordonanta 117/2022 care aduce pe scurt urmatoarele modificari:
- acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii vs. vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
- se asimilează lucrătorilor și persoanele cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperații), cu contract de mandate, cu contract de management încheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și persoanele cu contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
- se extinde concediul paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare, iar în cazul taților care au obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil, și nu doar pentru primul născut, ca până acum. În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.
- pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi susținută, ca și până acum, din fondul de salarii al angajatorului.
Angajatorul are obligația de a aproba concediul paternal și de a informa angajații cu privire la aceste drepturi.
De asemenea, este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal, cu exceptia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.
Ce amenzi risca angajatorii in cazul nerespectarilor prevederilor legale referitoare la acordarea concediului paternal ?
1. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei nerespectarea de către angajator, în calitate de persoană juridică, a urmatoarelor prevederi:
- aprobarea concediul paternal și de a informarea angajaților cu privire la dreptul stabilit de legea concediului paternal
- drepturile dobândite de lucrător anterior momentului acordării concediului paternal sau care sunt în curs de a fi dobândite de lucrător la data la care începe concediul paternal se mențin pe toată durata concediului și se aplică și după încetarea acestuia.
2.Încetarea de către angajator a raporturilor de muncă sau de serviciu în perioada în care lucrătorul se află în concediu paternal din alte motive decât cele referitoare la reorganizarea judiciara sau falimentului angajatorului, încălcarea prevederilor referitoare la faptul ca la incetarea concediului paternal, persoana respectiva trebuie sa beneficieze de condiții care nu îi sunt mai puțin favorabile, precum și de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul si aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate se sanctioneaza cu amenda contravențională de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune.
Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de 15 zile de la data înmânării procesului-verbal de contravenție ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii , agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal.