Lista completa a componentelor venitului brut, asa cum figureaza in D112 valabila incepand cu ianuarie 2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Noul model al declaratiei 112, asa cum a fost aprobat prin Ordinul nr. 165/7/1.272/456/2023 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a “Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” prevede urmatoarea lista a elementelor venitului brut care se va declara lunar:

8Total venit brut, din care:se completează, cu suma reprezentând venitul brut realizat, potrivit legii și care reprezintă suma totală a veniturilor din salarii și asimilate salariilor, prevăzute la art. 76 alin. (1) – (4^1) din Codul fiscal. Venitul brut include și indemnizațiile acordate potrivit prevederilor Legii nr. 19/2020, cu modificările și completările ulterioare, O.U.G. nr. 36/2022, O.U.G. nr. 132/2020, cu modificările și completările ulterioare, sumele încasate de personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar care își desfășoară activitatea în baza contractelor de prestări servicii prevăzute de O.U.G. nr. 3/2021, pentru care se aplică regimul fiscal specific veniturilor asimilate salariilor, precum și cu alte sume acordate sub formă de stimulente, prime, bonusuri, etc. prin alte acte normative.
8.1Prime, stimulente, alte sporurise completează cu sumele reprezentând prime, stimulente și alte sporuri acordate de către angajator/plătitor, altele decât salariul de bază lunar brut.
8.2.Venituri asimilate salariilor, din care:se completează cu sumele reprezentând venituri asimilate salariilor.
8.2.1.Indemnizații de delegare impozabilese completează cu sumele reprezentând indemnizații de delegare impozabile, respectiv cu partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit în Codului fiscal.
8.2.2.Indemnizații de detașare impozabilese completează cu sumele reprezentând indemnizații de detașare impozabile, respectiv cu partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit în Codul fiscal.
8.2.3.Indemnizații specifice detașării transnaționale impozabilese completează cu sumele reprezentând indemnizații specific detașării transnaționale impozabile, respectiv cu partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit în Codul fiscal.
8.2.4.Prestații suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate impozabilese completează cu sumele reprezentând prestații suplimentare primite de lucrătorii mobili prevăzuți în Hotărârea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activități mobile de transport rutier, cu modificările ulterioare, precum și prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate, respectiv cu partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit în Codul fiscal.
8.2.5.Indemnizații de neconcurențăse completează cu suma reprezentând indemnizația de neconcurență, astfel cum este prevăzută în contractual individual de muncă.
8.3.Avantaje în bani și în natură, din care:se completează cu totalul avantajelor impozabile, în bani sau în natură, primite de persoana fizică în legătură cu o activitate dependentă, precum și cu avantajele primite de la terți ca urmare a unei relații contractuale între părți. Fac excepție avantajele neimpozabile prevăzute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
8.3.1.Contravaloarea tichetelor de masă, acordate potrivit legiise completează cu valoarea tichetelor de masă, acordate salariaților potrivit legii.
8.3.1.1.Contravaloarea tichetelor de creșă, acordate potrivit legii se completează cu valoarea tichetelor de creșă, acordate salariaților potrivit legii.
8.3.1.2.Contravaloarea tichetelor cadou, acordate potrivit legiise completează cu valoarea tichetelor cadou, acordate salariaților potrivit legii.
8.3.1.3.Contravaloarea tichetelor culturale, acordate potrivit legiise completează cu valoarea tichetelor culturale, acordate salariaților potrivit legii.
8.3.1.4.Contravaloarea voucherelor de vacanță, acordate potrivit legiise completează cu valoarea voucherelor de vacanță, acordate salariaților potrivit legii.
8.3.2.Avantaje primite de la terți ca urmare a unei relații contractuale între părțise completează cu sumele reprezentând avantajele impozabile, în bani sau în natură, primite de salariați de la terți ca urmare a unei relații contractuale între părți, cu excepția avantajelor neimpozabile prevăzute la art. 76 alin. (4) și, după caz, alin. (4^1) din Codul fiscal.
8.3.3.Primele de asigurare, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament plătite de către suportator pentru angajații proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii și asimilate salariilor, la momentul plății acestora, altele decât cele obligatorii și cele care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 76 alin. (4^1) lit. f) din Codul fiscalse completează cu sumele reprezentând prime de asigurare, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament plătite de către suportator pentru angajații proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii și asimilate salariilor, la momentul plății acestora, altele decât cele obligatorii (art. 76 alin. (3) lit. g)).
8.3.4.Orice alte sume sau avantaje în bani sau în naturăse completează cu orice alte sume primite de salariați ca urmare a desfășurării unei activități dependente, altele decât cele detaliate la rândurile 8.3.1. – 8.3.3. din Anexa 1.2. Asigurat, Secțiunea E3, la ordin.
8.4.Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) și alin. (4^1) din Codul fiscal, din care:se completează cu totalul veniturilor din salarii și asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevăzute la art. 76 alin. (4) și (4^1) din Codul fiscal.
8.4.1.Indemnizații de delegare neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscalse completează cu sumele reprezentând indemnizații de delegare care sunt acordate în limita plafonului neimpozabil prevăzut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
8.4.2.Indemnizații de detașare neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscalse completează cu sumele reprezentând indemnizații de detașare care sunt acordate în limita plafonului neimpozabil prevăzut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
8.4.3.Indemnizații specifice detașării transnaționale neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscalse completează cu sumele reprezentând indemnizații specifice detașării transnaționale care sunt acordate în limita plafonului neimpozabil prevăzut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
8.4.4.Prestații suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate neimpozabile, conform art. 76 alin. (2) și alin. (4^1) lit. a) din Codul fiscalse completează cu suma reprezentând prestații suplimentare primite de lucrătorii mobili prevăzuți în Hotărârea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activități mobile de transport rutier, cu modificările ulterioare, precum și prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate, care se încadrează în limita plafonului neimpozabil prevăzut la art. 76 alin. (2) și, după caz, alin. (4^1) din Codul fiscal.
8.4.5.Avantajele sub forma dreptului la stock options plan, acordate de persoanele juridice angajaților, administratorilor și/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate acestora, cu titlu gratuit sau la un preț preferențial la momentul exercitării acestora, conform art. 76 alin. (4) lit. r) din Codul fiscalse completează cu valoarea avantajelor. Valoarea avantajelor se determină la momentul exercitării opțiunilor și reprezintă diferența dintre prețul de achiziție/valoarea zero, pentru cele acordate cu titlu gratuit și valoarea de piață a titlurilor de participare la momentul exercitării acestora.
8.4.6.Contribuțiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și contribuțiile la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană, conform art. 76 alin. (4^1) lit. e) din Codul fiscalse completează cu suma reprezentând valoarea contribuției la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și contribuțiile la scheme de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatul propriu, în limita a 400 euro anual, în luna pentru care se plătesc drepturile salariale. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Națională a României, în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se plătesc drepturile salariale.
8.4.7.Primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajații proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană, conform art. 76 alin. (4^1) lit. f) din Codul fiscalse completează cu valoarea primelor de asigurare voluntară de sănătate, precum și cu valoarea serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajatul propriu, acordată în luna de raportare, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Națională a României, în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se plătesc drepturile salariale.
8.4.8.Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, conform art. 76 alin. (4^1) lit. d) din Codul fiscal.se completează cu sumele acordate de angajator salariatului în luna de raportare pentru decontarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevăzut în contractul individual de muncă sau în regulamentul intern.
8.4.9.Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual, conform art. 76 alin. (4^1) lit. h) din Codul fiscalse completează cu contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și drepturi de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.
Completarea acestui rând se va efectua începând cu declararea veniturilor asimilate salariilor și a avantajelor impozabile/neimpozabile, după caz, aferente lunii februarie 2023, al căror termen de declarare este 25 martie 2023, respectiv 25 aprilie 2023, pentru contribuabilii care au obligația depunerii trimestriale a Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.
8.4.10.Contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, conform art. 76 alin. (4^1) lit. b) din Codul fiscalse completeaza cu contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajații proprii
8.4.11.Cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziția angajaților proprii, conform art. 76 alin. (4^1) lit. c) din Codul fiscalse completează cu sumele reprezentând cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziția angajaților proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată/lună/persoană.
8.4.12.Sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă, conform art. 76 alin. (4^1)lit. g) din Codul fiscalse completează cu sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele sunt acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative.

Articole similare

Comentariul tau aici