Lucreaza corect si eficient cu bugetele si centrele de cost

Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania in cadrul programului de informare pentru contabili.

Cu cat o firma devine mai complexa si isi dezvolta operatiunile, cu atat nevoia de control si previzionare a activitatii devine mai importanta. Pentru a realiza acest lucru, practica arata ca exista doua instrumente eficiente:

·         centrele de cost 

si

·         bugetele

In momentul in care lucrezi cu centre de cost urmaresti cheltuielile pe fiecare tip de activitate. De exemplu, intr-o entitate poti seta ca centre de cost departamentele din organigrama:

-departamentul marketing

-departamentul contabilitate

-departamentul administrativ, etc.

In momentul in care primesti o factura de cheltuieli, la inregistrarea ei voei repartiza cheltuielile respective pe fiecare centru, iar la final de perioada vei putea efectua centralizari pe fiecare in parte.

Daca la inceputul perioadei fiecarui department i se aloca un buget, prin compararea cu centralizatorul pe centre de cost se va putea determina gradul de incadrare in acesta.

Solutiile software financiar-contabile CIEL V7 permit astfel de repartizari si presupun setarea centrelor de cost, astfel:

Atunci cand inregistrezi o factura de cumparare, de exemplu chiria, si doresti repartizarea ei pe centre de cost in functie de spatiul ocupat, o poti inregistra astfel:

Ulterior, poti lista balanta pe centre de cost astfel:

Rapoarte -> Contabilitate ->Centre de cost-> Balanta pe centre de cost.

Entitatile pot numi un responsabil pentru fiecare centru de cost care va trebui sa urmareasca aceste cheltuieli si sa le compare cu bugetele alocate.

In felul acesta poti tine costurile sub control si poti previziona mai bine cheltuielile viitoare.

Articole similare