Majorarile de intarziere

Pentru neachitarea in termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata se datoreaza dupa acest termen majorari de intarziere.

Conform articolului 119 din Codul de procedura fiscala, nu se datoreaza majorari de intarziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel , obligatii fiscale accesorii stabilite conform legii , cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sume confiscate, precum si sumele reprezentand contravaloarea in lei a bunurilor si sumele confiscate care nu sunt gasite la locul faptei.

Majorarile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Pentru diferentele suplimentare de creante fiscale rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea unei decizii de impunere , majorarile de intarziere se datoreaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv.

Nivelul majorarilor de intarziere este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere si poate fi modificat prin legile bugetare anuale.

Majorari de intarziere in cazul platilor efectuate prin decontare bancara

Nedecontarea de catre unitatile bancare a sumelor cuvenite bugetului general consolidate in termen de 3 zile lucratoare de la data debitarii contului platitorului , nu il exonereaza pe platitor de obligatia de plata a sumelor respective si atrage pentru acesta dobanzi si penalitati de intarziere , dupa termenul de 3 zile.

Pentru recuperarea acestor sume, platitorul se poate indrepta impotriva unitatii bancare respective.

Articole similare

Comentariul tau aici