Mijloace fixe vs obiecte de inventar – documentar actualizat 2024

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Reluam o tema sau mai degraba un intrebare pe care antreprenorii o adreseaza destul de des contabililor: este vorba de diferenta intre mijloace fixe si obiecte de inventar.

De multe ori, nu este clar pentru cei care cumpara doua laptop-uri, de exemplu, de ce acela care valoreaza 2.100 lei plus TVA este trecut imediat pe cheltuiala (ca  obiect de inventar) profitul lor fiind afectat in luna achizitiei, iar cel care valoreaza 2.600 lei plus TVA este amortizat pe cativa ani (ca  mijloc fix), desi este vorba de acelasi tip de echipament ?

Acest tratament diferit rezulta din diferentele care apar intre contabilitate si fiscalitate.

Mijloace fixe- punct de vedere contabil

Astfel, din punct de vedere contabil, mijloacele fixe sunt active:

a) detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;

si

b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Prin urmare, nu se mentioneaza un plafon valoric peste care o achizitie se incadreaza in categoria mijloacelor fixe.

Daca cele doua conditii sunt indeplinite, din punct de vedere contabil poti amortiza orice bun, de orice valoare. 

Amortizarea contabila este cea inregistrata pe balanta.

Mijloace fixe -punct de vedere fiscal

Din punct de vedere fiscal exista un plafon care obliga firmele sa amortizeze pe o durata stabilita prin lege activele care respecta conditiile de mai sus si au in plus si o valoare de intrare egala sau mai mai mare decat plafonul de 2.500 lei.

In mod ideal, o firma ar trebui sa detina doua registre de mijloace fixe:

  • unul contabil;
  • unul fiscal.

Registrul contabil serveste la furnizarea informatiilor care se inregistreaza in contabilitate (notele contabile de amortizare 6811= 281xx).

Registrul fiscal este doar o evidenta externa, care furnizeaza informatii atunci cand se calculeaza impozitul pe profit. Registrul fiscal nu genereaza in sine note contabile, insa existenta celor doua registre va genera note pentru impozitul amanat pentru anumite tipuri de entitati.

In multe cazuri, pentru simplificare, firmele mai ales cele mici cu un numar mic de imobilizari opereaza cu un singur registru si de aici si diferenta intre modul in care se incadreaza cele doua laptopuri din exemplul initial.

Daca ar avea doua registre, in registrul contabil, societatea ar urma sa inregistreze ambele laptopuri si sa le amortizeze, ambele respectand cele doua conditii pentru recunoasterea ca imobilizari, iar in registrul fiscal ar urma sa il inregistreze doar pe cel cu baza mai mare sau egala cu 2.500 lei.

Nota: Neplatitorii de TVA includ in valoarea imobilizarii si TVA-ul.

Diferentierea dintre contabil si fiscal apare si atunci cand se stabileste durata de viata pe care se amortizeaza o imobilizare.

Astfel, din punct de vedere contabil (Ordin 1802/2014), ar trebui sa amortizam un mijloc fix pe durata estimata de viata, adica pe perioada în care un activ este prevăzut a fi disponibil pentru utilizare de către entitate.

Din punct de vedere fiscal, se utilizeaza prevederile Hotararii 2139/2004- poate fi gasita AICI. Acesta prevede pentru fiecare mijloc fix o durata de viata, conform incadrarii intr-o anumita categorie, sub forma unei plaje de ani, din care entitatea poate alege o data, in functie de specificul activului.

Monografiile contabile pentru situatia in care un laptop este obiect de inventar si unul este mijloc fix

1.Monografie contabila obiecte de inventar

Conturile in care se reflecta obiectele de inventar sunt:

303 Materiale de natura obiectelor de inventar
323 Materiale de natura obiectelor de inventar în curs de aprovizionare
603 Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar
8035 Stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosinta

a) Achizitia:

%=401Furnizori2.499
303 Materiale de natura obiectelor de inventar 2.100
4426TVA deductibila 399

b) Darea in folosinta:

603 Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar =303 Obiecte de inventar 2.100

c) Concomitent, sumele se pot inregistra extracontabil in contul 8035 “Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta”:

8035          2.100 lei

Aceasta inregistrare este utila cu ocazia inventarierii patrimoniului, pentru ca asigura o evidenta a obiectelor de inventar date in folosinta de-a lungul timpului si constituie o baza pentru verificarea listelor de inventar.

2. Monografie contabila mijloace fixe

a) Achizitia:

%=404Furnizori de imobilizari3.094
214Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale2.600
4426TVA deductibila 494


b) Amortizarea lunara, incepand cu luna urmatoare punerii in functiune

6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor =2814 Amortizarea altor imobilizari corporale  72

Presupunand ca durata de viata este de 3 ani , amortizarea lunara = 2.600 lei /3*12 =72 lei.

Alte cateva lucruri importante pe care e bine sa le stii:

• Nu se amortizeaza terenurile: astfel, un teren achizitionat de catre o firma nu permite recuperarea valorii pe calea amortizarii fiindca se considera ca acesta nu isi pierde valoarea.

• Din punct de vedere fiscal este permisa amortizarea liniara, dar si cea accelerata si cea degresiva, pentru anumite categorii. Din punct de vedere contabil, durata de amortizare trebuie sa reflecte cat mai fidel durata de functionare, astfel ca amortizarea accelerata si degresiva nu corespund acestor criterii.

• Prin optiune, din punct de vedere fiscal, pentru mijloacele fixe sub pragul de 2.500 lei, contribuabilul poate opta daca sa le inregistreze pe cheltuiala (obiecte de inventar, altfel spus) sau sa le amortizeze pe o anumita durata de viata.

Optiunea depinde de regula de ce este mai avantajos din punct de vedere fiscal sau de planurile antreprenorului: daca le trece pe cheltuiala in prima luna, va avea un profit mai mic si astfel un impozit pe profit mai mic.

Citeste si :

MONOGRAFII CONTABILE obiecte de inventar

Cum ajustezi TVA la stocuri cand devii platitor de TVA?

Articole similare