Modul de organizare a pontajului

Pontajul este instrumentul principal pentru intocmirea statului de plata.

Potrivit art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.

In practica pontajul se completeaza la locul de munca pe un formular fizic sau intr-un fisier.

La final de luna este trimis departamentului contabilitate sau contabilului extern, care introduce in aplicatia de calcul salarial informatiile si apoi calculeaza salariile.

Desigur ca exista multe aspecte de discutat cu privire la modul de intocmire a pontajului fiinca trebuie sa se tina cont de mai multe situatii concrete: concedii medicale, concedii reportate de la un an la altul, absente nemotivate, munca in zile de sarbatori legale,etc.

Daca utilizezi SmartBill Conta trebuie sa stii ca si pontajul a devenit disponibil in aplicatia de salarizare si are un mod foarte simplu de operare.

Modul de intocmire a pontajului si prelucrarea automata se fac astfel:

  • trebuie doar sa descarci din aplicatie pontajul pe o anumita luna, intr-o macheta excel, precompletata cu informatiile privind angajatii si prezenta lor, conform datelor existente in aplicatie (ore lucrate, concedii medicale, suspendari, incetari)
  • apoi urmeaza sa completezi prezenta cu celelalte tipuri de situatii (concedii de odihna, ore suplimentare, absente nemotivate, etc.)
  • in ultima etapa, importi pontajul in aplicatie, operatiune in urma careia datele se preiau in calculul salarial, si poti genera statul de salarii.

Asadar, lucrand pe aceeasi macheta nu va mai trebui sa introduci manual toate concediile absentele si alte elemente, ci acestea se vor importa automat prin machete respective.

Din Salarizare – Calcul salarii:

Se deschide fereastra de mai jos:

De aici se poate descarca pontajul si tot aici se poate face si importul.

Modelul de pontaj este unul profesionist si usor de completat. Legeda te ajuta sa introduci corect codurile.

Practic importand pontajul vei putea face mult mai repede calculul salarial.

In SmartBill Conta ai modulul de salarii inclus in programul de contabilitate.

Aici poti sa introduci salariatii si sa obtii automat contractele de munca pe baza datelor introduse, sa generezi adeverintele necesare, sa generezi rapoartele de concedii medicale si sa tii evidenta colaboratorilor.

De asemenea, poti sa generezi declaratia 112 disponibila in modulul Declaratii.

Articole similare

Comentariul tau aici