Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Măsurile care pot fi aplicate de angajatori pe timp de caniculă – comunicat al Ministerului Muncii
Inspecția Muncii va controla, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, respectarea măsurilor aplicate de angajatori în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.
Măsura vine ca urmare a avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în zilele următoare, în care disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind pragul critic de 80 unităţi în cea mai mare parte a ţării.
Astfel, potrivit Ordonanței de urgență nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru mentinerea stării de sănătate a salariaților, cum ar fi: reducerea intensității, a ritmului activităților fizice și asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, ori a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale (câte 2-4 litri de persoană pe schimb), asigurarea echipamentului individual de protecție și chiar a dușurilor.
Tot pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale în condiții de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare și un control medical periodic, să urmărească depistarea din timp a salariaților care au contraindicații pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate sau trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă.
De asemenea, aceștia pot reduce programul de muncă în cazul persoanelor cu afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.
Nerespectarea prevederilor OUG 99/2000 se sancționează cu amendă de la 1.500 – 2.500 lei.