Muncesti noaptea? Iata ce drepturi ai

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Munca desfasurata in intervalul orar 22,00-6,00 este considerata muncă de noapte.

Din punct de vedere al Codului Muncii esti considerat salariat de noapte daca:

a) efectuezi muncă de noapte cel puțin 3 ore din timpul zilnic de lucru;
b) efectuezi muncă de noapte în proporție de cel puțin 30% din timpul lunar de lucru.

Iata cateva restrictii :

  • durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăși o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referință de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
  • durata normală a timpului de lucru pentru salariații de noapte a căror activitate se desfășoară în condiții speciale sau deosebite de muncă nu va depăși 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil și numai în situația în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior. In aceasta situatie, angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
  • Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.

Ce beneficii ai daca esti salariat de noapte ?


a) fie program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care se efectuează cel puțin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie un spor pentru munca prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
b)examen medical gratuit înainte de începerea activității și, după aceea, periodic.
c) daca desfășori muncă de noapte și ai probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta vei fi trecuț la o muncă de zi pentru care esti apt.

Nu pot presta munca de noapte:

  • Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani
  • Femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează

Articole similare

Comentariul tau aici