Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
1.O societate poate aplica regimul special de scutire de TVA conform articolului 310 din Codul fiscal daca cifra de afaceri (determinata conform prevederilor fiscale) este sub plafonul anual de 300.000 lei.
2. Cifra de afaceri care se compara cu plafonul de 300.000 lei poate fi diferita de cifra de afaceri stabilita conform reglementarilor contabile fiindca cuprinde si alte elemente precum avansurile. Insa nu se cuprind livrarile de active corporale fixe si livrarile de active necorporale efectuate de societatea respectiva daca sunt accesorii activitatii principale.
3.Regimul special de scutire de TVA nu este obligatoriu. O societate poate opta sa se inregistreze ca platitor de TVA de la infiintare sau ulterior infiintarii.
4.Operatiunile unei societati care aplica regimul special de scutire intra in categoria : scutite de TVA fara drept de deducere.
5.Chiar daca o societate este neplatitoare de TVA aplicand regimul special de scutire, ea va avea obligatia sa se inregistreze in scop de TVA pentru anumite operatiuni intracomunitare. Au obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal numai persoanele impozabile care au sediul activității economice în România.
Codul special de TVA este obligatoriu in 3 situatii:
- achizitia intracomunitara de servicii – indiferent de plafon
- achizitia intracomunitara de bunuri (peste 10.000 euro* curs 3.4 lei/eur – plafon anual) si
- pentru prestarea intracomunitara de servicii indiferent de plafon.
6. Codul special de TVA se utilizeaza si se comunica partenerilor din UE pentru cele 3 situatii mentionate la punctul.5 Pentru restul tranzactiilor se utilizeaza codul obisnuit, fara RO.
7.O societate neplatitoare de TVA, chiar daca are cod special de TVA, nu este obligata sa il comunice pentru achizitii de bunuri din UE daca acestea se incadreaza in plafonul de 34.000 lei.Il va comunica numai la servicii.
8. In cazul livrarilor de bunuri efectuate in UE nu este obligatoriu codul special de TVA.
9. Daca o societate neplatitoare de TVA detine cod special de TVA si ulterior obtine si codul normal de TVA conform art 316 , codul special urmeaza a se anula.
10.Daca un neplatitor de TVA depaseste plafonul de 300.000 lei trebuie sa depuna solicitarea de inregistrare in scop de TVA pana pe data de 10 a lunii urmatoare celei in care s-a depasit plafonul.
Codul de TVA va fi valabil incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care s-a solicitat inregistrare.