Noi modificari: tranzactiile cu numerar -OUG 115/2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Pe cand consideram ca reglementarile fiscale s-au stabilizat, o noua Ordonanta de urgenta s-a publicat in Monitorul Oficial. Este vorba de OUG 115/15.12.2023.

Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar se modifică astfel:

1.Supermagazin si hipermagazin

Se definesc doi noi termeni :

  • supermagazin – structură de vânzare, astfel cum este definit la art. 4 lit. r) din Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • hipermagazin – structură de vânzare, astfel cum este definit la art. 4 lit. s) din Ordonanța Guvernului nr. 99/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

2.Cresterea plafonului pentru avansuri decontare numerar de la 1.000 lei la 5.000 lei

InainteModificare
plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare

3.Creditare societate numerar

Se modifica continutul anterior (prost scris) al articolului 4 alin. (1) si (4) care genera multa confuzie.

Am scris detaliat aici: Controversa art. 4 al Legii 70/2015: creditarea in numerar de catre asociati

Noua formulare a articolelor este:

Formulare vecheFormulare noua
(1) Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană(1) Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.
(4) Operațiunile de încasări și plăți între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoanele fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.(4) Operațiunile de încasări și plăți efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.

Se clarifica faptul ca se vor putea efectua doar fara numerar creditarile de societate si restituirile de creditare societate.

4. Soldul casieriei

Prevedere vechePrevedere noua
Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. În cazul magazinelor de tipul cash and carry, supermagazinelor și hipermagazinelor care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, sumele în numerar aflate în casierie nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 500.000 lei. Sumele în numerar care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.

5.Ce se intampla daca avem mai multe casierii?

Noutatea este ca se abroga art. 7 din legea 70/2015 pe care il redam mai jos:

“În cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) care au organizate mai multe casierii, plafoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) și b) și la art. 4 alin. (1) sunt aplicabile pe fiecare casierie în parte.”

Ce inseamna acest lucru?

Ca daca ai mai multe puncte de lucru , plafoanele la urmatoarele tranzactii se calculeaza CUMULAT pentru punctele de lucru, nu INDIVIDUAL pentru fiecare in parte:
a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

c)Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.

6.Clarificari sucursale si sedii secundare

Formulare vecheFormulare noua
Sucursalele și alte sedii secundare ale persoanelor juridice care au casierie proprie și/sau cont deschis la o instituție de credit aplică în mod corespunzător prevederile prezentului capitol, pentru fiecare casierie în parte.Sucursalele și alte sedii secundare ale persoanelor juridice care au casierie proprie și/sau cont deschis la o instituție de credit aplică în mod corespunzător prevederile prezentului capitol, pentru fiecare casierie în parte.

7.O noua sanctiune

Se introduce o noua sanctiune: Nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (4) constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune, și se sancționează, prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu amendă de 25% din suma încasată/plătită, dar nu mai puțin de 500 lei.

Articole similare

One Thought to “Noi modificari: tranzactiile cu numerar -OUG 115/2023”

  1. Petru

    La punctul 6, citați art. 7 din Legea 70/2015, în care scrie că prevederile sunt aplicabile pe fiecare casierie ÎN PARTE, dar explicația dumneavoastră este că se aplică CUMULAT. Vă contraziceți cu textul de lege.
    De altfel, la art. 8 al legii 70/2015 scrie din nou că pentru fiecare punct de lucru care are casierie proprie se aplică prevederile pentru FIECARE CASIERIE ÎN PARTE.
    Revizuiți interpretarea acestor 2 articole, pentru că e clar că nu este conform legislației.
    Mulțumesc

Comentariul tau aici