Noutati fiscale pentru PFA -in vigoare din 2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

In MOF nr. 716 din 15.07.2022 s-a publicat Ordonanta 16 prin care se aduc o serie de modificari fiscale, unele dintre ele vizand PFA-urile.

1.Reducerea plafonului pentru norma de venit de la 100.000 la 25.000 euro

PFA-urile vor putea opta pentru norma doar daca venitul brut anual va fi inferior sumei de 25.000 euro- se aplica incepand cu veniturile aferente anului 2023.

In prezent, plafonul este de la 100.000 euro.

Concret, actul normativ mentionat prevede urmatoarele: contribuabilii, pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Aceasta masura afecteaza in pricipal PFA-urile care obtin venituri mari.

Atentie ! Daca in cursul anului 2023 aceste PFA-uri vor depasi plafonul de 25.000 euro vor trebui sa treaca la sistem real incepand cu anul 2024.

Asadar, doar din anul 2024 se va aplica modul de calcul in sistem real.

Pana atunci, se aplica acelasi mod de impozitare.

2.Contributii sociale

a) CAS

In ce priveste CAS, modul de calcul va diferi incepand cu veniturile anului 2023 in sensul ca daca venitul PFA-ului va fi între 12 și 24 de salarii minime pe economie, atunci baza de calcul a CAS nu poate fi mai mică de 12 salarii minime, dar dacă venitul este mai mare de 24 de salarii minime atunci se va plăti CAS la echivalentul a 24 de salarii minime pe economie.

Aceasta inseamna ca un PFA care obtine venituri peste 24 de salarii minime, va datora o contributie dubla fata de nivelul prezent.

b) CASS

Dacă venitul va fi sub 6 salarii minime persoana fizica autorizata nu va fi obligata la plata CASS

Dacă venitul depaseste 6 salarii minime, dar nu mai mult de echivalentul a 12 salarii minime se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 6 salarii minime.

Dacă venitul este cuprins intre 12 -24 de salarii minime se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 12 salarii minime.

La venituri de peste 24 salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 24 salarii minime.

Impactul fiscal al acestor masuri este asadar proiectat pentru anul 2024.

Articole similare

2 Thoughts to “Noutati fiscale pentru PFA -in vigoare din 2023”

  1. john doe

    Solutia e simpla pt cei care au PFA, sau cel putin pentru mine. am sa-mi deschid o firma OFFSHORE si nu am sa le mai dau NIMIC! 🙂

    1. Anonymous

      Da… Si cum cheltuiești banii din firma offshore?

Comentariul tau aici